Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom om een doggybag vragen zeker nú een heel goed plan is

Eet je bord leeg. Dé regel waar het gros van de Nederlanders mee is opgegroeid. Maar waarom heerst er anno 2018 dan nog gêne rondom het vragen naar een doggybag?

Je weet wel, een verpakking waarin je de restjes meeneemt van het eten dat je in een restaurant niet opkreeg. Superslim, want jaarlijks wordt er 55.000 ton voedsel verspild. Dat zijn 83 miljoen (!) borden vol eten die bij het vuilnis belanden. De doggybag staat vooral bekend als een Amerikaans fenomeen, maar ook in Nederland wint het concept steeds meer populariteit. Langzaam. Volgens milieuvoorvechters té langzaam. En daar besluiten ze nu iets aan te doen.

Met een doggybag over straat

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat 41 procent van de Nederlanders weleens een doggybag krijgt aangeboden in een restaurant. Dat is een stijging van tien procent ten opzichte van 2015. Ook het aantal mensen dat zelf om een doggybag vraagt is met tien procent gestegen. Dat gaat dus de goede kant op, maar nog een stevige 44 procent geeft aan het gênant te vinden om het pakketje aan te vragen. "Een groot deel hiervan schaamt zich tegenover het personeel, tegenover de mensen met wie ze uit eten zijn of tegenover andere gasten," legt Dorien Ackerman, directeur Marketing bij Natuur & Milieu, uit. "Een op de drie schaamt zich om met een (herkenbare) doggybag over straat te lopen."

Zuinige Nederlanders

En dat terwijl het idee achter een doggybag volgens de organisatie oer-Hollands is. 85 procent van de Nederlanders die ze hebben ondervraagd, heeft namelijk en hekel aan voedselverspilling. En 63 procent van ons vindt uit eten gaan in Nederland duur. "Vreemd dus, dat we ons nog steeds zo schamen als zuinige Nederlanders," vindt Dorien.

#dagvandedoggybag

Om voedselverspilling in te dammen en de doggybag een boost te geven, heeft Natuur & Milieu nu de Dag van de Doggybag in het leven te roepen. Wat op die dag precies de bedoeling is? Nou, dat we massaal om een doggybag gaan vragen in een restaurant. En om vervolgens onder de hashtag #dagvandedoggybag op social media de reacties van tafelgenoten en het restaurantpersoneel te delen. Niet alleen maar 'voor de leuk': de organisatie verloot een dinerbon ter waarde van vijftig euro onder de doggybag-aanvragers. Dus zijn je ogen weer eens groter dan je maag? Dat kan nu zomaar lonen.

Bron | Natuur & Milieu

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden