Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom mensen met luchtwegaandoeningen het nu extra zwaar hebben

Wanneer je last hebt van een luchtwegaandoening als astma of COPD, kun je de komende dagen maar beter zoveel mogelijk binnenblijven. Het RIVM waarschuwt namelijk dat er de komende dagen veel smog in de lucht hangt.

Door de extreem hoge temperaturen en de lichte zuidoosten wind, is het risico op smog de komende dagen verhoogd. Smog ontstaat wanneer veel stikstof en zogeheten vluchtige organische stoffen in de lucht zitten. De bron van deze stoffen liggen in het Ruhrgebied en worden door de wind onze kant op geblazen.

Verhoogd risico

Deze vervuilende stoffen worden door de zon omgezet in ozon en veroorzaken bij mensen met chronische luchtwegaandoeningen extra overlast. Longpatiënten kunnen de komende dagen daarom extra last krijgen van kortademigheid, hoesten, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Naast mensen met een longaandoening, zijn ook kinderen en ouderen relatief vaak gevoelig voor smog.

Smog komt in ons land niet vaak voor. Maar als het voorkomt dan is het in de zomer. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan. Op een normale dag liggen de smogwaarden tussen de 80 en 120 microgram per kubieke meter lucht.

Smogalarm

Het RIVM meet meerdere keren per dag de luchtkwaliteit in ons land. Op dit moment is de status op de meeste plekken ‘onvoldoende’ of ‘matig’ maar naar verwachting wordt het later op de dag ‘slecht’. Dat is het geval als de lucht per kubieke meter meer dan 180 microgram ozon bevat. Wanneer dit getal oploopt naar 240 microgram ozon per kubieke meter, wordt de luchtkwaliteit als 'zeer slecht' beschouwd. Mocht dit zover komen, dan geeft het RIVM een smogalarm af. Vanaf dat moment kunnen ook mensen zonder luchtwegaandoeningen last krijgen van klachten. De overheid zal dan een crisisplan in werking stellen. In zo’n geval kan de maximumsnelheid op de wegen worden verlaagd of wordt er aan industrieën gevraagd om het werk stil te leggen.

Gezondheidsadvies

Wanneer je gevoelig bent voor de slechte luchtkwaliteit, kun je je inspanningen in de buitenlucht in de middag en avond het beste zoveel mogelijk vermijden. Op dat moment is het smog-niveau in de lucht vaak het hoogst. Wanneer je gebruik maakt van luchtwegmedicijnen, kun je eventueel met je arts overleggen of je de dosis tijdelijk aan kunt passen.

Bron| RIVM, Het Parool, RTV Oost, Luchtmeet.net, Het Longfonds

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden