Margriet logo
Waarom lekken de coronamaatregelen altijd vóór de persconferentie al uit? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom lekken de coronamaatregelen altijd vóór de persconferentie al uit?

Het is inmiddels haast een traditie geworden: een paar dagen voor de persconferentie zijn de meeste coronamaatregelen al bekend. Hoe kan dat eigenlijk?

Een paar journalisten doen een boekje open.

Niet op een briefje

Je zou bijna denken dat nieuwsredacties meteen na het Catshuisoverleg een lijstje met coronamaatregelen ontvangen. Maar dat is ‘totale onzin’ volgens Dominique van der Heyde, chef politiek bij de NOS. Guus Valk, chef politiek bij NRC, sluit zich daarbij aan. “We krijgen geen belletje, je moet er de hele week achteraan zitten. Uiteindelijk is dit journalistiek ambacht.” De uitgelekte coronamaatregelen komen altijd van ‘bronnen’ of ‘ingewijden’. Wie die bronnen precies zijn, maken Van der Heyde en Valk niet bekend. “Deze mensen vertrouwen erop dat je niet deelt wie ze zijn”, aldus Valk.

Lees ook:
Hoe zit het nu precies met een boosterprik?

Meerdere bronnen

Volgens politiek commentator Joost Vullings is er niet één bron die alle coronamaatregelen doorspeelt. “Er zijn zóveel mensen die meer weten: naast voorlichters en politici heb je ook OMT-leden, burgemeesters en belangenorganisaties die op de hoogte zijn”, vertelt hij aan Hart van Nederland. Bovendien is het volgens hem ook een kwestie van logisch nadenken. “De volgende stappen staan soms al in het OMT-advies, die kun je aan verschillende bronnen voorleggen.” In de Tweede Kamer is niet iedereen blij met het uitlekken van maatregelen. Zo vroeg Geert Wilders vorige week om een onderzoek door de Rijksrecherche. Maar demissionair premier Mark Rutte kan zich daar niet in vinden. “We vinden dat niet verstandig, omdat we simpelweg geen informatie hebben over de motieven of de oorzaak van het lekken. […] De kring waarin informatie wordt verspreid is groot”, reageerde hij.

Bron | Hart van Nederland
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden