Waarom karnemelk uit de supermarkt eigenlijk geen echte karnemelk is
(Karne)melk is goed voor elk. Maar het tv-programma Keuringsdienst van waarde heeft ontdekt dat de karnemelk uit de supermarkt eigenlijk geen echte karnemelk is.
Er zit een wezenlijk verschil tussen de zuur smakende melk die nu in de winkel wordt verkocht en zoals die vroeger werd gemaakt, legt een expert uit aan het consumentenprogramma Keuringsdienst van waarde.
Karnton
Traditionele karnemelk ontstond bij de productie van boter. Door het karnen – ofwel op en neer kloppen – van verzuurde room in een karnton, klonterde het melkvet uit de room samen, dat als boter boven op de melk kwam te liggen. Als deze boter eraf werd geschept, bleef er een zure vloeistof over. Inderdaad: karnemelk.
Melkzuurbacteriën
Tegenwoordig wordt er geen gebruik meer gemaakt van een karnton om karnemelk te produceren, maar van metalen vaten. Bovendien is het aangezuurde melk; er wordt hierbij niet gekarnd, maar aan magere melk worden bacteriën toegevoegd die lactose omzetten in melkzuur. En daardoor smaakt het echt anders dan de traditionele drank, aldus een bacterieleverancier tegen Keuringsdienst van waarde.
95 procent karnemelk, 5 procent water
Bovendien wordt er aan deze karnemelk uit de fabriek water toegevoegd. Vijf procent van elk pak is leidingwater, geeft een producent toe. Dit is om verspilling tegen te gaan: met dat water wordt het vat waarin de zure melk is geproduceerd namelijk schoongemaakt. Wel zo duurzaam. Maar critici menen dat dit niet eerlijk is tegenover de consument, die denkt voor honderd procent karnemelk te betalen.
Of het een nou beter is dan het ander, wordt niet helemaal duidelijk. Maar hé, zou die karnemelk met deze wetenschap nou echt beter of slechter smaken?
Beeld | ANP
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Zó krijg je het beste melkschuim - heerlijk voor op de koffie: