Margriet logo
null Beeld

Waarom je je contactlenzen nooit door de wc mag spoelen

Lenzendragers, opgelet. Zijn je contactlenzen 'op' en ben je toe aan een nieuw setje? Spoel de gebruikte exemplaren dan vooral níét door het toilet. Als je lief wilt zijn voor het milieu, tenminste.

Er wordt al lang gestreden om de plastic soep op te ruimen en tegen te gaan, maar zolang we onze contactlenzen door het toilet blijven spoelen, werken we dit tegen. Milieuorganisaties benadrukken dat je lenzen microplastic bevatten en deze daarom ook flinke vervuilers zijn.

Vier olifanten

In elke kilo modder zou één paar lenzen zitten, vermoeden wetenschappers. Hoe dat komt? Eén op de vijf Amerikaanse lenzendragers spoelt zijn of haar gebruikte lenzen door de wc. Dit komt neer op maar liefst 24.000 kilo microplastic dat in de natuur terechtkomt. Die hoeveelheid staat bijna gelijk aan de massa van vier olifanten. Het microplastic belandt in ons afvalwater en vervolgens in de landbouwgrond. Daar zijn de plastic deeltjes lastig op te sporen, dat komt door de manier waarop de lenzen worden geproduceerd. Vanwege de structuur vallen de lenzen uiteen in minuscuul kleine stukjes, die dus nauwelijks terug zijn te vinden.

Richtlijn

Rolf Halden, wetenschapper van de Arizona State University, draagt zelf contactlenzen en schrok van de keiharde cijfers die naar boven kwamen. Hij pleit voor een richtlijn op verpakkingen van lenzen, waarop staat beschreven wat lenzendragers het best met hun gebruikte exemplaren kunnen doen. Want ook al lijkt het onschuldig om je lenzen door de wc te spoelen, het tegenovergestelde is waar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws.nl

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden