Margriet logo
null Beeld

Waarom je ‘dode’ egels nóóit moet begraven of weggooien

Wanneer je een dode egel ziet liggen, lijkt het misschien logisch om deze te begraven of in een afvalcontainer te gooien. Maar toch kun je deze 'dode' egels beter met rust laten.

Volgens de Dierenambulance houden egels in deze tijd van het jaar op de vreemdste plekken een winterslaap, waardoor ze vaak ten onrechte voor 'dood' worden aangezien. Ze vragen mensen dan ook met klem om níks met de egels te doen.

Kleine tekenen van leven

“Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan (de lichaamstemperatuur kan dalen tot wel twee graden) en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken”, zo legt de Dierenambulance uit. Tóch vertonen de diertjes soms wel kleine tekenen van leven. “De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid.”

Lees ook:

waarom het gevaarlijk is om je robotmaaier 's nachts aan te zetten

Verzwakte egels

Daarnaast waarschuwt de Dierenambulance ook voor zieke of verzwakte egels, die door de lage buitentemperatuur erg koud kunnen aanvoelen, en voor onderkoelde egels die door hun lage lichaamstemperatuur dood lijken. Thirza Wesselink kan hierover meepraten. Zij vond zelf ook zo’n egeltje en gooide hem in de container. Egelwerkgroep Nederland vroeg haar de egel aan te melden voor een lijkschouwing, waarna Thirza de container weer opende. “Tot haar grote schrik zag ze dat het ‘dode’ egeltje lichtjes bewoog! Bijna-dood dus.” Het egeltje werd vervolgens verzorgd in een egelopvang.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden