Margriet logo
null Beeld

Waarom het belangrijk is om regelmatig je ogen te laten checken

Mensen denken vaak dat ze er op ‘latere’ leeftijd toch een keer aan moeten geloven om een (lees)bril aan te schaffen. Maar wist je ook dat het risico op een oogaandoening toeneemt als je veertig jaar en ouder bent? Laat je ogen daarom regelmatig controleren.

Margriet samen met Specsavers

Diabetische retinopathie

Mensen met diabetes kunnen te maken krijgen met een verscheidenheid aan klachten. Beschadiging van het netvlies is een van de meest voorkomende complicaties. Als je diabetes hebt, raken de bloedvaatjes in je oog beschadigd. Bij geen behandeling kan dit leiden tot zichtverlies. Maar aangezien diabetische retinopathie doorgaans niet direct waarneembare symptomen heeft, kan dit gebeuren zonder dat je het doorhebt. Door een preventief ooggezondheidsonderzoek te laten doen kan de aandoening worden opgespoord.

Glaucoom

Glaucoom is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de oogzenuw, de zenuw die het oog met de hersenen verbindt. Wordt deze zenuw aangetast, dan kan dit invloed hebben op het zicht, wat meestal gebeurt doordat de druk in het oog oploopt. Vaak doet het probleem zich voor in beide ogen. Hiervan hoef je niet perse last te hebben. Bij acuut glaucoom stijgt de druk snel naar hogere waarden, wat pijn veroorzaakt. Het is dus altijd slim om tijdens een oogonderzoek ook je oogdruk te laten meten.

Wist je dat ten minste de helft van al het verlies van gezichtsvermogen kan worden voorkomen indien dit in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld? Bron: Specsavers

Staar

Staar wordt gezien als een ouderdomskwaal, omdat het vaker bij oudere mensen voorkomt. De aandoening is het vormen van troebele plekjes in de doorzichtige lens binnenin het oog, waardoor een deel van het licht de achterzijde van het oog niet meer kan bereiken. Dit zorgt voor wazig of onduidelijk zicht. De plekjes zijn niet pijnlijk, maar komen heel veel voor en zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van zichtproblemen.

Controle

Je ogen zijn belangrijk voor je, daarom is het raadzaam om de sterkte van je mooie kijkers minstens eens in de twee jaar te laten controleren. Het fijne is, dat je bij Specsavers ook een preventief ooggezondheidsonderzoek kunt doen, waarbij een optometrist de gezondheid van je ogen onderzoekt en signalen van oogaandoeningen kan detecteren. Ga voor meer informatie naar www.specsavers.nl/oogzorg om ervoor te zorgen dat jij je geliefde nog heel lang diep in de ogen kunt kijken.

Meer weten over de gezondheid van je ogen? Speel mee met 'de Ogen Show' en maak kans op een reischeque ter waarde van €1500. Wie weet kijk jij straks je ogen uit op een reis naar keuze. Klik op onderstaande video om mee te spelen.

Met je deelname aan de Ogen Show accepteer je de algemene spelvoorwaarden.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden