Vraag van de week: ‘Wat kun je aan een bloedneus doen?’
Jeanette (61): “Ik heb geregeld een bloedneus, moet ik hier wat aan doen?”
Dr. Sietze Reitsma: “De neus is als het ware gestoffeerd met tapijt, het neusslijmvlies. Daaronder liggen leidingen: neusbloedvaten. Zolang het tapijt intact is krijg je geen bloedingen. Door verschillende redenen kan het tapijt slechter worden, waardoor het sneller bloedt. De belangrijkste oorzaak is neuspeuteren, maar er zijn ook andere oorzaken, bijvoorbeeld blootstelling aan droge lucht, slijmvliesziektes, medicijn- of cocaïnegebruik en een verhoogde bloeddruk. Vergelijk dat laatste met een waterleiding: als er zwakke plekken in zitten en je de druk verhoogt, knapt er een keer wat. Zo werkt het ook als een patiënt bloedverdunners gebruikt: in plaats van dat er één druppel vloeit bij een heel klein gaatje, gaat het dan stromen.
Ga bij een neusbloeding rechtop zitten en houd je hoofd wat voorover. Zo voorkom je dat het bloed in je keel loopt, je het inslikt, misselijk wordt en gaat braken. Snuit dan één keer om een eventueel stolsel weg te halen en druk je neus aan twee kanten dicht. Dit doe je net ónder het stevige stuk van je neusrug, want door het bot heen kun je geen vaten dichtknijpen. Houd vijf tot tien minuten vast en laat dan even los. Gaat het weer bloeden? Herhaal dan alles vanaf het snuiten. Meestal is het dan over. Bloedt het daarna nog een paar druppels dan hoef je geen actie te ondernemen. Blijft het stromen, bel dan direct de huisarts. Ga bij een neusbloeding niet liggen, want dat verhoogt de druk op je hoofd en dus op de bloedvaten, waardoor het gaatje minder snel sluit.
Na een flinke neusbloeding is het belangrijk om je aan de ‘bloedneusleefregels’ te houden. Dan geneest het beter. Simpelweg betekent dat: doe niets waarvan je een rood hoofd krijgt, zoals persen, gewichtheffen, bukken, warm eten, heet douchen, sauna bezoeken, alcohol drinken (dat verwijdt de aders) en roken(dat is ook slecht voor het neusslijmvlies).
Negentig procent van de neusbloedingen vindt plaats vóór in de neus, maar je neus kan ook achterin bloeden, want de neusholte loopt wel acht centimeter diep in je hoofd. Daar zitten grotere vaten, dus als het daar bloedt, bloedt het veel heviger, en je kunt die vaten ook niet dichtknijpen. Je kunt zelf nietachterhalen of je neus voor- of achterin bloedt, maar blijft het lang bloedendan kan dit de oorzaak zijn. De huisarts kan dan een neustampon aanbrengen en eventueel schroeit of etst een kno-arts de beschadiging dicht. Dit laatstekan ook worden gedaan als je neus geregeld bloedt, om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. De oorzaak van deze achterin-bloeding is vaak gewoon pech. Ook zonder bloedverdunners of hoge bloeddruk kan het je gebeuren. Gelukkig komt het niet heel vaak voor. Belangrijkste tip om neusbloeden te voorkomen: van de neus afblijven, niet hard snuiten, en als het toch heeft gebloed: neuszalf (of witte vaseline) smeren om de huid goed te laten genezen.
Sietze Reitsma werkt als kno-arts in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij is rhinoloog (neusspecialist), leidtgeneeskundestudenten en arts-assistenten op en doet onderzoek naaraandoeningen van de neus en de neusbijholten.
Tekst | Bianca Bartels
Beeld | iStock
Dit is afkomstig uit Margriet 2018-07. Bestel deze editie na via magazine.nl.
Lees ook
- Smullen! Kalkoenburger met portobello, radijs en fetadip
- Dit is waarom we De Luizenmoeder zo leuk vinden!
- Dit gebeurt er al na 20 minuten in je lichaam als je stopt met roken
Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief