Margriet logo
null Beeld

Vijf vragen over gelijke behandeling gezondheidszorg vrouwen

De gezondheidszorg is meer gefocust op mannen dan op vrouwen. Daardoor worden vrouwen vaak te laat of verkeerd gediagnosticeerd.

Er overlijden elke dag vrouwen omdat er binnen de gezondheidszorg te weinig bekend is over het vrouwenlichaam. Jannet Vaessen, directeur van vrouwennetwerk Women Inc, luidt de noodklok.

Krijg ik als vrouw wel even goede zorg als mijn buurman?

“Helaas niet. In de zorg is het mannenlichaam de norm. Dat heeft te maken met medisch onderzoek en medicijnen die lange tijd overwegend op mannen en mannelijke proefdieren zijn getest. Als een vrouw bij de dokter komt, wordt ze langs de mannelijke meetlat gelegd, waardoor er geregeld verkeerde diagnoses worden gesteld en ziektes niet worden herkend omdat die zich op een vrouwelijke manier uiten.”

De medische wereld kan steeds meer, maar van het vrouwenlichaam hebben ze geen kaas gegeten. Hoe is dat mogelijk?

“Vrouwen werden vroeger vaak buiten medisch onderzoek gehouden, vanwege onhandige hormoonvariabelen maar ook uit bescherming: een vrouw kon zomaar zwanger zijn. Het is heel begrijpelijk hoe het is ontstaan. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat de gezondheidszorg anno nú meer is toegespitst op mannen. En dat vinden wij in deze tijd onacceptabel. Ook vrouwen hebben recht op goede zorg.”

Dat is evident. Vrouwen zijn géén mannen.

“Vrouwen zijn over het algemeen wat lichter en kleiner en hebben een hoger vetpercentage. Ook hebben ze een andere hormoonhuishouding. Dat heeft invloed op de werking van medicatie. Humberto Tan zei het ooit heel treffend in RTL Late night: ‘Je gaat me toch niet vertellen dat wij artsen moeten uitleggen dat vrouwen anders zijn dan mannen? Dat wist ik allang.’”

Wat heeft dat voor gevolgen?

“Vrouwen worden verkeerd gediagnosticeerd en behandeld, en hebben meer bijwerkingen van medicijnen. Zo wordt de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma, red.) bij vrouwen gemiddeld vijf jaar later juist gediagnosticeerd. En wordt een hartinfarct bij vrouwen heel vaak over het hoofd gezien. Bovendien belanden veel klachten van vrouwen nu op de grote stapel van onverklaarbare klachten. Dit kost niet alleen levens, het voert ook de zorgkosten flink op.”

Wat kunnen we doen?

“We moeten met z’n allen flink op de tamtam slaan. Met onze publiekscampagne Behandel me als een dame pleiten we voor gendersensitieve gezondheidszorg. Minister Schippers hebben we inmiddels overtuigd en er wordt al geïnvesteerd in nieuw onderzoek. Fantastisch natuurlijk, maar we zijn er nog lang niet. In de leerboeken van geneeskundestudenten staat nog steeds de man centraal. Het gratis steunen van onze campagne helpt al enorm. Dat is de trom waarmee wij naar de farmaceuten en zorgverzekeraars stappen. Zij gaan pas actie ondernemen als het grote publiek van zich laat horen.”

De campagne steunen? Kijk voor meer informatie op womeninc.nl/behandelmealseendame

Tekst: Otje van der Lelij

Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Dit is een gedeelte uit het dossier 'Behandel me als een vrouw' uit Margriet 2017-04. Het hele dossier lezen? Bestel de editie na via Tijdschrift365.nl. Ook kun je het dossier kopen via Blendle.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden