Margriet logo
elektrische fiets Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verwarring rondom elektrische fietsen: niet allemaal legaal

Heerlijk die elektrische fiets, de mogelijkheid om lange afstanden af te leggen en het wordt steeds comfortabeler. Maar met de opkomst van nieuwe varianten die veel sneller gaan en trappen soms niet eens nodig is vraag je jezelf af: zijn dit wel écht elektrische fietsen?

Kenmerken van een elektrische fiets

Hoe herken je een elektrische fiets? Een elektrische fiets heeft trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur, een elektromotor met een vermogen van maximaal 250 watt en vereist dat je meetrapt om vooruit te komen. Als jouw elektrische fiets aan deze voorwaarden voldoet, kun je er zeker van zijn dat je een elektrische fiets bezit. Echter bestaat er enige verwarring omtrent nieuwe varianten zoals de e-fatbike en speedpedelec.

E-fatbike en speedpedelec

De fatbike is kenmerkend door zijn extra dikke banden waarmee je comfortabel rijdt op oneffen terreinen. Ook hier is een elektrische variant van. Maar let op: sommige e-fatbikes hebben een gashendel waarmee je niet hoeft te trappen. Wanneer je deze gebruikt, valt de e-fatbike niet meer onder de categorie ‘elektrische fietsen’ en gelden er andere regels.

Datzelfde geldt voor een speedpedelec, welke trapondersteuning biedt tot maximaal 45 kilometer per uur en daarmee buiten de regels van gewone elektrische fietsen valt. Sterker nog, voor dit voertuig is zelfs een geel kenteken vereist.

Niet toegestaan op de weg

Door de juiste regels te volgen mag je - mits je voldoet aan de eisen - legaal met een e-fatbike of speedpedelec fietsen. Maar een variant als de SUPER73 e-bike - verkocht bij Bol.com - zou volgens de ANWB en de ILT niet eens toegestaan zijn op de openbare weg blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Nieuwe regels rondom elektrische fietsen

Op dit moment gelden nog dezelfde regels voor elektrische fietsen als voor gewone fietsen. Echter, er is een groeiende beweging gaande. Zo pleit Melanie van der Horst in Amsterdam voor een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor fietsers, om de veiligheid in de stad te bevorderen. Uit een enquête is namelijk gebleken dat zeventig procent van de Amsterdammers zich met name onveilig voelt in het verkeer door de snelheid van elektrische fietsen en scooters.

Voor nu dus nog geen strenge regels op het moment dat jij je dagelijkse fietstocht maakt. Op zoek naar een elektrische fiets? laat je dan altijd goed informeren.

Bron | Rijksoverheid, RTL Nieuws

Boya ScheversGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden