Margriet logo
Statiegeld op wegwerpbekers en wegwerkbakjes vanaf 1 juli: zo zit dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanaf 1 juli toeslag op plastic wegwerpbekers en -bakjes: zo zit dat

De tijd van gratis wegwerpbekers en -bakjes is bijna voorbij. Vanaf 1 juli betaal je een toeslag op een plastic wegwerpverpakking of statiegeld voor een herbruikbare verpakking, zoals een drinkbeker. Dit zijn vanaf dan je opties.

Volgens Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu gooien we in Nederland elke dag negentien miljoen (!) plastic bekers en voedselverpakkingen na eenmalig gebruik weg. Om de plastic soep in te dammen, moet dit aantal drastisch omlaag. De nieuwe regel geldt voor alle gratis verpakkingen met plastic én plastic coatings. Wat veel mensen niet weten, is dat ook veel kartonnen verpakkingen, zoals pizzadozen, plastic bevatten. Om frietpuntzakken zit een vocht- en vetwerende coating waar ook plastic in zit, zegt Frituurwereld.nl.

Wat zijn vanaf 1 juli de opties?

Als je toch voor een to-go-versnapering kiest, zijn er vier opties. De eerste optie is dat je je eten in een papieren of kartonnen wegwerpzakje of -bakje krijgt. Als het toch in plastic wordt geserveerd, betaal je hier, net als voor plastic tasjes, een toeslag voor. Als het gaat om een herbruikbaar exemplaar betaal je statiegeld. Tot slot is het mogelijk om je eigen ‘verpakking’ mee te nemen, zoals een hervulbare beker als je koffie gaat halen.

Hoe hoog zijn de extra kosten?

Hoe veel je vanaf 1 juli voor een (herbruikbare) verpakking gaat betalen, verschilt per ondernemer. Zij mogen de bedragen van de overheid zelf bepalen. Wel adviseert de overheid een toeslag van € 0,25 tot € 0,50 voor een papieren of kartonnen wegwerpverpakking en € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen. Ook de hoogte van het statiegeld mag een bedrijf zelf bepalen. Het statiegeld op een herbruikbare drinkbeker kan variëren tussen € 0,25 en € 1. Je krijgt dit bedrag terug als je de beker weer netjes inlevert bij de ondernemer, zegt RTL Nieuws.

Regels vanaf 2024

In 2024 komen er nog meer regels bij. Dan is het ook niet meer toegestaan om wegwerpbekertjes op het werk te hebben en is het uitgangspunt dat werknemers zelf een mok meenemen en afwasbare bordjes gebruiken. Als het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75 tot 90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling, aldus de Rijksoverheid. Ook zijn vanaf 2024 alleen wegwerpverpakkingen zónder plastic toegestaan. Je mag dan alleen nog herbruikbare verpakkingen en drinkbekers gebruiken, of wegwerpverpakkingen van papier of karton. Kiest een ondernemer toch voor plastic wegwerpproducten, dan moet het bedrijf zelf binnenshuis de verpakkingen inzamelen en via een circulair systeem hergebruiken of hoogwaardig recyclen.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden