Margriet logo
Van Danny Vera tot Frans Bauer: deze muziek is het populairst bij uitvaarten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van Danny Vera tot Frans Bauer: deze muziek is het populairst bij uitvaarten

Van een borrel om het leven te vieren in plaats van een plak cake en koffie: de uitvaart verandert nogal van vorm de afgelopen jaren. Wat onveranderd blijft is het draaien van muziek tijdens de dienst. Welke nummers zijn het populairst?

Volgens uitvaartverzorger Monuta worden uitvaarten steeds persoonlijker. De organisatie ziet dat oude tradities plaatsmaken voor nieuwe rituelen en ook de muziek die gedraaid wordt, is steeds meer afgestemd op de persoon. Dat ziet ook dr. Janieke Bruin-Mollenhorst die in 2021 promoveerde op een onderzoek naar rituelen en muziek tijdens uitvaarten. “Het kiezen voor persoonlijke uitvaartmuziek, zoals we dat nu kennen, kwam pas eind vorige eeuw op gang. Honderd jaar geleden bestond het repertoire vooral uit klassieke stukken, zoals van Bach, en religieuze muziek. Gespeeld op een orgel of gezongen.”

Muziek door de jaren heen

De onderzoeker zag dat er in de tweede helft van de twintigste eeuw steeds vaker voor een standaard aanbod gekozen werd. En dat terwijl in die tijd jazz- en popmuziek in opkomst waren. De persoonlijke muziek zoals we die nu vaak horen, is iets wat veel later opkwam. “Pas sinds het einde van de vorige eeuw werden meer persoonlijke keuzes gemaakt, ook door de komst van de CD en later digitale muziek via internet. Tegenwoordig bieden YouTube en Spotify ook veel inspiratie.”

Populairste muziek tijdens uitvaarten

Ondanks dat de muziek op uitvaarten persoonlijker wordt, ziet Monuta dat een klassieker deel uit blijft maken van onze afscheiden: Ave Maria. In de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van 2022 staat het nummer op een tweede plaats en in de zes jaar daarvoor stond het zelfs op nummer één.

Wat opvalt is dat er veel Nederlandse artiesten in de top tien staan. Zo zien we op plaats drie Frans Bauer en bekleedt Danny Vera de vierde plaats. Dit is de volledige top tien:

  1. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  2. Ave Maria - Diverse uitvoeringen
  3. ‘n Trein naar Niemandsland - Frans Bauer
  4. Roller Coaster - Danny Vera
  5. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
  6. The Rose - André Rieu
  7. My way - Frank Sinatra
  8. Zwevend naar ’t geluk - Jannes
  9. Hallelujah - Diverse uitvoeringen
  10. Door de wind - Miss Montreal

Veel persoonlijke keuzes

Monuta ziet muziek als een prettige gespreksstarter als het aankomt op persoonlijke wensen bij een afscheid. De organisatie heeft verschillende Spotify lijsten om inspiratie uit op te doen. Directeur Uitvaartzorg bij Monuta, Corné Mulders, vindt het mooi om te zien dat bepaalde liedjes niet verdwijnen uit de Top 10: “Ze betekenen veel voor mensen. Maar aan de andere kant: schijn bedriegt, want 58 procent van de gekozen nummers wordt slechts één keer aangevraagd. Veel persoonlijke keuzes dus!”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden