Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vakantiegangers opgelet: quarantaineplicht bij thuiskomst gaat straks voor deze landen gelden

Kom jij vanuit het buitenland (terug) naar Nederland? Straks geldt voor reizigers uit bepaalde landen een quarantaineplicht, of je nu terugkeert van vakantie of als buitenlander hier familie bezoekt. Houd je je hier niet aan, dan riskeer je een fikse boete.

De Eerste Kamer stemde vannacht in met deze quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland.

Quarantaineplicht na vakantie

Die quarantaineplicht wordt in een tijdelijke wet vastgelegd. Reizigers die in landen met een zeer hoog risico zijn geweest, worden door de quarantainewet verplicht om minstens vijf dagen binnen te blijven. Als op die vijfde dag een coronatest een negatieve uitslag geeft, mag je weer uit quarantaine. Laat je je niet testen, dan moet je tien dagen in quarantaine blijven.

Als je je hier niet aan houdt, riskeer je een boete van maar liefst 435 euro - een dure rekening bovenop je reis. Met de verplichte quarantaine hoopt het kabinet te voorkomen dat reizigers nieuwe virusmutaties naar Nederland meenemen. Per wanneer de wet ingaat, is nog niet exact bekend.

Lees ook:

Dure PCR-testen maken vakantie bijna onbetaalbaar: ‘Gezin met drie kinderen is 750 euro kwijt’

Voor welke landen geldt straks een quarantaineplicht?

Houd dus goed rekening met die quarantaineplicht binnenkort, voordat je je reis boekt. Voor welke landen de verplichte quarantaine straks geldt, bepalen het RIVM en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid. Zij gaan op basis van onder meer besmettingscijfers na welke landen onder zeer hoog risicogebied vallen. Dit zijn landen waar in veertien dagen tijd meer dan 500 coronabesmettingen per 100.000 inwoners zijn.

Maar de plicht kan ook gaan gelden voor reizigers uit landen waar een 'zorgelijke variant', die virusmutaties dus, van het coronavirus is. Net als voor mensen die uit landen komen waar de registratie van het aantal coronagevallen niet goed is. Hier kun je het reisadvies en de kleurcode per land checken. Op dit moment geldt code rood in onder meer een deel van Turkije, Egypte, Bolivia en Colombia.

Testwet

Naast de quarantainewet stemde de Eerste Kamer vannacht ook in voor de testwet. Deze wet verplicht toegangstesten voor grote bijeenkomsten zoals festivals. Kun je een negatieve coronatest tonen, dan mag je naar binnen. Het kabinet hoopt dat door de testwet sectoren eerder open kunnen. De testverplichting gaat hoogstwaarschijnlijk niet gelden op doorstroomlocaties en plekken waar makkelijk anderhalve meter afstand gehouden kan worden, zoals een café of museum.

Bron | NOS, RTL Nieuws, nederlandwereldwijd.nl

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden