Tochtkorting voor slecht geïsoleerde huizen: dit moet je erover weten
De energierekening moet zo snel mogelijk betaalbaar worden, vindt de Tweede Kamer. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is tochtkorting voor mensen met een slecht geïsoleerde woning. Wat houdt deze maatregel precies in?
Met deze maatregel gaat de huur van een tochtig huis omlaag, zodat bewoners de hoge energierekening kunnen betalen. PvdA-leider Attje Kuiken vertelde eerder bij Goedemorgen Nederland dat ze een ‘tochtkorting’ wil afdwingen bij woningcorporaties en particuliere verhuurders. “Je ziet dat met name de slechtst geïsoleerde woningen en mensen met het minste geld het slechtst af zijn, doordat hun woningen slecht geïsoleerd zijn en een hoge energierekening hebben. Daar zijn ze het afgelopen jaar mee geconfronteerd.”
Tochtkorting bij laag energielabel
Veel huurwoningen hebben een laag energielabel. Kuiken vindt een tochtkorting daarom een goede oplossing. Op dit moment is het mogelijk om een gebrek aan je woning aan te kaarten, waarna je korting kunt krijgen op de huurprijs. Gebrekkige isolatie valt daar nog niet onder, en daar moet verandering in komen. Kuiken: “We willen afdwingen dat als je enkel glas hebt of als het slecht geïsoleerd is, dat aangemerkt kan worden als een gebrek.” Het moet mogelijk worden om korting te krijgen op de huurprijs wanneer een energielabel lager is dan C. Dat loopt op van € 50 tot € 150, afhankelijk van je energielabel.
Isolatie verbeteren
Volgens de PvdA-leider gaat het vooral om huizen in de particuliere huursector. Daar zijn veel slecht geïsoleerde en tochtige huizen, waarbij schimmel een groot probleem is. Kuiken verwacht dat verhuurders door de tochtkorting actie zullen ondernemen om de isolatie te verbeteren. “Er komen meer label A-woningen bij, maar juist de mensen met de slechtste huizen, de grootste gezondheidsproblemen, de grootste tochten en schimmels tot aan het dak, verdienen ook een lage energierekening en een gezonde woning.”
Puntensysteem huurwoningen
Momenteel is Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting, bezig met een nieuw puntensysteem voor huurwoningen. Met dit puntensysteem mogen huizen met een betere isolatie voor een hogere huurprijs worden verhuurd. Dit systeem de problemen volgens Kuiken niet oplossen. “Wij gaan voor meer huizen. Het gaat om ongeveer 1,8 miljoen woningen die we extra toevoegen, omdat we afgaan vanaf label B.” De Jonge vindt het PvdA-voorstel sympathiek, maar wil niet dat verhuurders door een verlaging van huurinkomsten minder geld overhouden voor investeringen in verduurzaming. “Het voorstel is niet van tafel, maar het moet aan een aantal randvoorwaarden voldoen, voordat ik het echt een goed idee vind,” aldus De Jonge tijdens een debat. Begin juni laat hij weten of de voordelen van zo’n korting opwegen tegen de nadelen.