Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ruzies met vrienden of familie door de coronamaatregelen? 1 op 3 Nederlanders heeft hier last van

Discussies rondom de coronamaatregelen kunnen binnen vriendengroepen en families hoog oplopen. Zo blijkt uit een peiling dat één op de drie Nederlanders ruzie met vrienden of familieleden heeft over de coronamaatregelen en dat 13 procent hierdoor zelfs vrienden of familie is kwijtgeraakt.

Op onze Facebookpagina vroegen we jullie ervaring en mening over de verdeeldheid rondom de maatregelen.

Ruzies met vrienden of familie door de coronamaatregelen

Uit een peiling van Hart van Nederland onder ruim 3500 mensen blijkt dat één op de drie Nederlanders onenigheid of ruzie heeft met familieleden of vrienden door de coronamaatregelen. Zo neemt de een de regels bijvoorbeeld niet zo nauw of vindt het zelfs pure onzin, terwijl een ander de maatregelen wel heel belangrijk vindt. Die onenigheid loopt zelfs zo hoog op dat 13 procent van het panel aangeeft vrienden of familie te zijn verloren doordat ze anders denken over het huidige beleid.

Jullie eigen ervaringen

Op onze Facebookpagina vroegen we naar jullie ervaringen en mening over ruzie of onenigheid onder jullie vrienden en familie door coronamaatregelen. Dit vinden jullie:

Lezeres Tamara laat weten met haar gezin en ouders gelukkig wel op één lijn te zitten, maar dat ze vooral door de meningen op Facebook het idee heeft dat ze tussen twee vuren zit. Ze vindt het jammer dat door corona al het menselijke weg is gegaan. Ook schrijft ze dat ze het triest vindt dat Nederland zo in twee kampen is verdeeld en het begrip voor elkaar weg is gevallen. Ook Rieky is geschrokken van de felheid van sommige mensen op Facebook. Wilma is het hier mee eens en vindt dat iedereen zijn eigen keus heeft en dat anderen dit moeten respecteren.

Ook Truus schrijft: “Iedereen in zijn waarde laten en respecteren!”. Daar is lezeres Inge het ook mee eens. Iedereen moet voor zichzelf kiezen, laat zij weten. Zowel mensen die zich laten vaccineren, als mensen die dit niet willen, verdienen respect.

Maja laat weten liever onterecht buitengesloten te worden, dan ergens gechanteerd welkom te zijn.

Volgens Saskia zorgt die verdeeldheid tussen familieleden en vriendengroepen ervoor dat men de mensen sneller onder controle kan krijgen.

Lezeres Erna denkt dat het heel wat genuanceerder kan. Als voorbeeld legt zij uit dat wanneer een kwetsbaar familielid vraagt of er op een feestje ongevaccineerden komen en vervolgens zelf niet wil komen, dit geen discriminatie is, maar gezond verstand. Hetzelfde geldt voor kwetsbaren die geen ongevaccineerden in hun huis willen ontvangen. Ook dat is hun eigen keus. Als je toch contact met elkaar wil hebben op een veilige manier dan kan dat nog op genoeg andere manieren zoals op afstand in de tuin, via videobellen of appen.

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Corona kostte mij mijn vriendschap’

Nieuwe persconferentie

Vanavond is er opnieuw een persconferentie, waarin de anderhalve meterregel waarschijnlijk wordt afgeschaft per 25 september. Hier komen verplichte coronatoegangsbewijzen voor de horeca en culturele sector voor in de plaats. De afgelopen tijd klonk er al veel weerstand tegen dit plan. Ook uit de peiling van Hart van Nederland blijkt wederom verdeeldheid. Zo’n 53 procent vindt een toegangsbewijs een goed idee en 44 procent is hierop tegen. Tegenstanders van het plan zijn bang dat deze maatregel zal uitdraaien op 'discriminatie' en 'dwang' voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Bron | Hart van Nederland

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden