Margriet logo
null Beeld

Prachtige beelden: demente ballerina leeft op door ‘Zwanenmeer’

Op

sociale media gaat momenteel een ontroerend filmpje rond. In een video is

namelijk te zien hoe de demente Marta, voorheen een topballerina, weer volledig

opleeft bij het horen van het Zwanenmeer.

De muziek lijkt ervoor te zorgen dat Marta zich plotseling weer haar choreografie van zestig jaar geleden herinnert.

Terug naar tijd als ballerina

Op verschillende websites is te lezen dat Marta in 2019 overleed aan Alzheimer, maar dat deze video van haar recentelijk weer is opgedoken. De Spaanse Marta C. González zou in de jaren zestig op hoog niveau hebben gedanst als een ballerina in New York. Hoewel Alzheimer haar geheugen sterk heeft aangetast, lijkt ze bij het horen van het Zwanenmeer meteen weer een emotionele en fysieke connectie te voelen bij de muziek waar ze ooit op danste. Ze begint meteen sierlijk te bewegen en lijkt, ondanks haar ziekte, weer helemaal op te leven.

Lees ook: Alzheimer mogelijk al in vroeg stadium 'af te lezen' aan de ogen

Verklaring voor opleving

Muziektherapeut en onderzoeker Naomi Rasing van Universitair Medisch Centrum Groningen laat aan RTL Nieuws weten dat het helemaal niet zo gek is dat Marta zich plotseling weer haar choreografie lijkt te herinneren. “Bij het luisteren van muziek zijn allemaal verschillende hersengebieden actief,” zo legt ze uit. “Niet alle gebieden worden aangetast door de dementie. Daardoor houd je bepaalde herinneringen, in dit geval de dansbewegingen. Zoals je bij Marta ziet, beweegt ze automatisch mee met de muziek. Dat komt omdat haar hersenen een koppeling hebben gemaakt met de muziek en de bewegingen die ze al zo vaak heeft herhaald in haar leven. Die komen nu weer naar boven.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Shape, RTL Nieuws

Beeld | Getty, YouTube

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden