Margriet logo
Pas op: oplichting via phishingmails over de boosterprik Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Phishingmails over de boosterprik in omloop: híer moet je op letten

De eerste boosterprikken worden gezet en daar blijken criminelen ook op in te spelen. Zo ontvingen veel ouderen in Nederland de afgelopen dagen e-mails over boosterprikken. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt daarom voor oplichting via dit soort phishingmails over de boosterprik. We leggen je uit hoe je zo’n nepmail herkent.

Het is niet bekend hoeveel mensen er al slachtoffer zijn geworden van deze oplichtingstruc.

Oplichting met phishingmails over de boosterprik

De afgelopen dagen komen er steeds meer meldingen binnen over oplichting via een phishingmail over de boosterprik. In het bericht staat dat ouderen verplicht zijn om de prik te halen en dat ze via de link in de e-mail hun afspraak kunnen maken. Hierbij moeten ze inloggen bij hun bank. Klik je op de link? Dan kom je bij een nepbanksite terecht. Op deze manier proberen criminelen mensen geld afhandig te maken.

Lees ook:
Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Zo herken je de phishingmail

Het lijkt misschien logisch dat je nooit op een vage link in een e-mail moet klikken of moet inloggen met je bankgegevens op een neppe website, maar tegenwoordig kunnen criminelen dit heel goed namaken. Daardoor is zeker bij ouderen in Nederland de kans aanwezig dat zij hier intrappen. Daarom zet GGD GHOR op een rijtje waar je op kunt letten:

  • Geen communicatie via e-mail

GGD GHOR benadrukt dat mensen nooit per e-mail een uitnodiging krijgen voor hun boosterprik, maar via een brief van het RIVM. Eigenlijk weet je bij een e-mail dus al dat het foute boel is. Als (leeftijds)groepen toch eerder uitgenodigd worden zal dit via een media-oproep gaan of soms lokaal via een sms-bericht.

  • De prik is niet verplicht

Een vaccinatie – en dus ook de boosterprik – is vrijwillig. Als er in de e-mail staat dat de prik verplicht is, dan gaat het om oplichting.

  • Een vaccinatie is gratis

Een vaccinatie is gratis. Als er in een e-mail een link staat om een afspraak te maken en je komt bij een bankomgeving uit dan klopt dat dus niet.

  • Let op spelfouten en taalgebruik

Als laatste staan er in de phishingmail veel taal- en spelfouten en is het taalgebruik overdreven formeel en vreemd. GGD GHOR Nederland probeert de communicatie altijd laagdrempelig en eenvoudig te houden.

Bron | Metro
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden