Peter R. de Vries in laatste tv-interview: ‘Mensen die mij een harde tv-detective noemen kennen mij niet’
Omroep MAX zond vrijdagavond een bijzonder interview met Peter R. de Vries uit. Het allerlaatste tv-interview dat hij zou geven, weten we nu. En dat gesprek maakt indruk op kijkers.
In het programma TV Monument bespreekt presentator Han Peekel het medium televisie met verschillende bekende Nederlanders. Op 25 juni sprak hij met Peter R. de Vries over wat tv voor hem betekend heeft, de zaken waar de misdaadjournalist zich in vastbeet en de emoties die dat bij hem teweeg brachten. Het leverde mooie quotes van Peter op. "Ik zou mijn Emmy zo inruilen voor de oplossing in de zaak van Tanja Groen of andere zaken waar ik mee bezig ben. De oplossing van een zaak vind ik een veel grotere onderscheiding."
Peter R. de Vries, (onvergetelijke) misdaadverslaggever
Van de Puttense moordzaak tot en met Joran van der Sloot: verschillende zaken waar Peter de tv slim voor inzette, kwamen aan bod. "Mijn programma heeft bij de oplossing van pakweg vijftien moorden een doorslaggevende rol gespeeld", vertelt Peter trots. "Maar daarnaast hebben we natuurlijk ook gerechtelijke verdwalingen gedaan, verdwijningen opgelost, voor andere misdrijven de daders weten te pakken. Dat is heel belangrijk geweest." Maar het allerbelangrijkst waren voor hem ook de banden die hij met nabestaanden opbouwde én behield na de uitzendingen.
'Ik kan het niet loslaten'
De familie Verstappen, Holloway, Groen en Holleeder konden bouwen op Peter. Ja, ook ná de tv-uitzendingen. Decennia erna zelfs. "Als je aan zo'n zaak begint dan kun je niet na een paar afleveringen zeggen: nou jongens ik heb m'n best gedaan, nu weer een andere zaak als je meent dat mensen onschuldig in de gevangenis zitten. Of als je bij ouders thuis bent van wie hun kind is vermoord of vermist, kun je ook niet zeggen: ja jongens, ik heb er nu twee afleveringen aan besteed, nu moeten jullie het maar weer op eigen kracht uitzoeken hoor. Dat kan ik niet. Dan kan ik mezelf niet in de spiegel aankijken." Hij bleef daarom jarenlang bij die zaken betrokken. "Ik vind het zelf ook een onverdraaglijke gedachte dat dat soort zaken onopgelost blijven. Dat ouders met dat soort vragen blijven zitten de rest van hun leven. Dus dan kan ik het niet loslaten, bijt ik me erin vast, met als gevolg dat je soms 10, 20, 25 jaar met een zaak bezig bent."
'Mensen die mij kennen weten dat ik best emotioneel ben'
Ondanks dat Peter meerdere keren brak op tv, bleef het idee bestaan dat hij vrij kil was. Toen Peekel de misdaadjournalist vroeg of er 'achter die harde façade toch een gevoeliger mens schuilt', antwoordde Peter: "Mensen die mij kennen weten dat ik best emotioneel ben en geraakt word door dit soort zaken. Mensen die zeggen 'hij is alleen maar de hard boiled tv-detective', die kennen mij niet. Die weten niet hoe het werkelijk zit. Maar de mensen met wie ik werk weten wat het mij doet, dat dat ook mijn brandstof is, mijn drijfveer om vast te blijven houden en dat ik altijd contact met slachtoffers en nabestaanden houd. Dat is een behoorlijk groot getal."
Tanja Groen
Peter R. de Vries besteedde in dit interview extra aandacht aan Tanja Groen, met wiens ouders hij al die tijd contact heeft gehouden. "Zeer recent hebben die ouders tegen mij gezegd: wij komen op leeftijd, we lopen tegen de tachtig jaar nu en we zijn heel bang dat we ons graf ingaan zonder dat we weten wat er met onze dochter is gebeurd. Toen dacht ik: de tijd begint te dringen, ik moet gaan opschieten. Toen heb ik het idee gelanceerd van een grote beloning, 1 miljoen euro, om te kijken of we deze zaak alsnog kunnen oplossen." Niet wetende dat de tijd voor hém al drong. Maar het is hem gelukt. Onlangs is de 1 miljoen euro voor Stichting De Gouden Tip ruimschoots ingezameld.
'Onwerkelijk'
Kijkers van het tv-interview reageren emotioneel en met een gedeelde gedachte: "Het blijft onwerkelijk."
— (@joostmaiburg) 16 juli 2021
— (@biancie76) 16 juli 2021
— (@MissxRomy) 16 juli 2021
— (@markdehaann) 16 juli 2021
Je kunt TV Monument Special: Peter R. de Vries hier terugkijken.
Beeld | Omroep MAX