Margriet logo
Pas op! Oplichters maken stemmen van familieleden na Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Pas op! Oplichters bootsen aan de telefoon stemmen van familieleden na

Van valse sms tot Whatsapp-fraude: oplichting is er in allerlei soorten. In de Verenigde Staten lijkt een nieuwe vorm van oplichting op te komen. Hierbij wordt met speciale software de stem van een familielid van het slachtoffer nagebootst, waardoor het lijkt alsof je bijvoorbeeld je kleinkind aan de lijn hebt.

Artificial Intelligence (AI) krijgt een steeds grotere rol in ons leven. Denk bijvoorbeeld aan het programma ChatGPT. Deze AI-technologie kan allerlei zaken nabootsen: van willekeurige gezichten op foto’s tot nu ook stemmen van mensen om je heen.

Stem van kleinkind nabootsen

De Amerikaanse toezichthouder, Federal Trade Commission (FTA), geeft aan dat er fraude gepleegd wordt door stemmen te klonen met behulp van kunstmatige intelligentie. En dat is niet iets wat sporadisch gebeurt. De telecomtoezichthouder geeft aan dat het zo vaak voorkomt dat ze een waarschuwing deelt.

“Een oplichter kan AI gebruiken om de stem van je naasten te klonen. Daarvoor heeft hij alleen een korte audioclip van de stem van uw familielid nodig - die hij kan krijgen van online geplaatste filmpjes - en een programma om de stem te klonen,” stelt de FTC in de waarschuwing. “Als de oplichter je belt, klinkt hij net als je familielid.”

Senioren zijn vaak slachtoffer

De verhalen die gedeeld worden komen nu vooral van Amerikaanse en Canadese media, maar dat betekent niet dat deze techniek niet in Nederland gebruikt kan worden. Media vertellen dat de meeste slachtoffers senioren zijn, die de stem van hun kleinkind horen als ze gebeld worden. In Amerikaanse media worden volgens RTL Nieuws geen aantallen van de fraudegevallen genoemd. In Canada werden acht senioren in drie dagen tijd opgelicht met deze vorm van AI. Omgerekend ging het hierbij om een bedrag van € 135.000.

Geld overmaken

Deze manier van oplichting speelt in op het gevoel van degene die gebeld wordt. De oplichter belt op, zogenaamd in paniek, en geeft aan dat degene die gebeld wordt met spoed geld moet overmaken. De oplichters zouden onder andere zeggen dat ze gearresteerd zijn en geld nodig hebben om op borgtocht vrij te komen.

De telecomtoezichthouder raadt Amerikaanse consumenten aan om alleen te bellen met telefoonnummers van familieleden die je kent. “Vertrouw niet zomaar een stem die je aan de lijn krijgt. Bel de persoon die zogenaamd contact met u heeft opgenomen en verifieer het verhaal. Gebruik een telefoonnummer waarvan u weet dat het van hen is.”

Stemmen nabootsen met AI

Het nabootsen van stemmen is volgens RTL Nieuws niet nieuw. De technologie bestaat al jaren en werd tot nu toe, mede door de kosten en expertise, vooral gebruikt voor het oplichten van bedrijven. Sinds kort zijn deze programma’s goedkoper en makkelijker in gebruik geworden, waardoor ze toegankelijker zijn.

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden