Margriet logo
Oud goud: wat doe je ermee? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Oud goud: dit kun je ermee doen als je het wilt inwisselen

Misschien heb je nog een oude ketting van je moeder in een sieradenkistje liggen, of een oude zegelring van je opa. Oud goud kan zomaar veel geld waard zijn. Wat kun je zelf eigenlijk met je goud doen?

De goudprijs is flink gestegen door de onzekere situatie op de financiële markten. Amy Koot van Oudgoud.nl ziet dat meer mensen in onzekere financiële tijden goud inwisselen. “In de zomer van 2020 stond er een rij voor de winkel om goud in te wisselen. We moesten zelfs meer personeel inzetten om iedereen te helpen en het goud aan te nemen.” Ook vorig jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne steeg de goudprijs en leverden meer mensen hun goud in. “Klanten willen dan graag het geld op de bankrekening”. Volgens Amy zijn velen niet op de hoogte, totdat er een artikel over de goudprijs wordt gemaakt: “Daarna zien wij vaak een grotere drukte”.

Door de jaren heen heeft dit edelmetaal bewezen waardevast te zijn, waardoor het gezien wordt als een veilige investering. Zelfs in tijden van oorlog of gedurende een economische crisis is goud altijd geld waard, aldus ikwordzzper.nl. Koop je nu goud? Dan is het over een aantal jaar waarschijnlijk nog ongeveer hetzelfde bedrag waard.

Wat als je zelf nog goud hebt liggen?

Als je erover nadenkt om goud in te leveren, is het volgens Amy belangrijk om je goed online te oriënteren. “Je moet er een goed gevoel bij hebben. Kijk naar de actuele prijzen per gram en let op de kleine lettertjes. Soms moet je achteraf nog voor smeltkosten betalen. Dus bel rond zodat je het meeste uit je oud goud kan halen”.

Voor je het goud laat taxeren, kun je zelf het sieraad inspecteren op het keurmerk en of je er zo achter kan komen hoeveel karaat het goud is. “Zoek op het sieraad of er drie cijfers op staan. Bij veertien karaat staat er 585 en bij achttien karaat 750. Zo heb je van tevoren al een idee welke prijs je ervoor kan krijgen”.

Julie Van der EerdenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden