Margriet logo
null Beeld

Opmerkelijk: 20 procent van de positief geteste mensen gaat niet in quarantaine

Ben je positief getest op het coronavirus? Dan ga je in quarantaine. Tenminste, dat zou je denken. Toch meldt het RIVM dat de afgelopen tijd 20 procent van de mensen die positief getest zijn niet in quarantaine gingen, maar gewoon naar buiten, naar werk of naar school.

Ook blijven veel niet-geteste mensen met klachten niet thuis.

Niet in quarantaine

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dus dat 20 procent van de mensen met het coronavirus nog steeds naar hun werk gingen, hun kind naar school brachten en eigenlijk allesbehalve in quarantaine gingen. Daarnaast vertelt viroloog Aura Timen van het RIVM aan het RTL Nieuws dat 70 procent van de mensen met klachten, die zich (nog) niet hebben laten testen, nog steeds naar buiten blijft gaan. Hierdoor kan het virus zich sneller verspreiden. Om die contactmomenten met besmettelijke personen zo veel mogelijk te beperken zijn de coronamaatregelen dan ook opnieuw aangescherpt.

In thuisquarantaine

Hoewel 20 procent van de mensen zich dus niet aan de quarantaineplicht houdt, is het de bedoeling dat je bij een positieve coronatest 10 dagen thuisblijft. In die periode mogen alleen de mensen met wie je samenwoont in huis zijn en is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk op anderhalve meter afstand van je huisgenoten blijft. Alleen om medische redenen kun je bezoek, bijvoorbeeld van de GGD of huisarts, ontvangen. Laat anderen boodschappen voor je doen en ga niet naar het ziekenhuis of huisarts, maar neem telefonisch contact op voor medische hulp. Werk thuis en reis niet met het openbaar vervoer. En even snel een (klein)kind van school ophalen is dus ook niet toegestaan.

Lees ook: Relatieperikelen door quarantaine? Zó houd je het leuk

Zonder positieve test ook thuisblijven

Als je het coronavirus hebt, dan blijf je dus thuis. Maar ook als een huisgenoot corona heeft, of als jij of je huisgenoot naast milde coronaklachten ook last krijgt van benauwdheid of koorts, is het de bedoeling dat je preventief in quarantaine gaat. Wanneer je nauw contact met iemand hebt gehad die besmet is met het coronavirus, minimaal 15 minuten en op minder dan anderhalve meter afstand, of als je terugkomt uit een land waar het reisadvies bij thuiskomst preventieve quarantaine is, is het de bedoeling dat je 10 dagen thuisblijft.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden