Op déze plekken op je lichaam slaan teken het vaakst toe
Van jongs af aan wordt ons aangeleerd om, elke keer als we in het bos of op de heide geweest zijn, goed op te letten of we geen tekenbeet hebben. Maar op welke plekken van je lichaam slaan teken eigenlijk het vaakst toe?
Opvallend genoeg vaak op andere plekken dan je misschien zou verwachten, blijkt uit een nieuwe studie.
Benen en romp
Van de volwassenen, wordt ongeveer 55 procent in de benen gebeten. Ook de romp is één van de geliefde plekken voor teken: ruim een kwart van de tekenbeten wordt daar gevonden bij volwassenen. En dat is best verrassend, want tot nu toe werd altijd aangenomen dat teken vooral te vinden zijn op warme en vochtige plekken op het lichaam, zoals rond de schaamstreek. Daar blijken ze echter in maar zeven tot negen procent van de gevallen toe te slaan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Voor dit nieuwe onderzoek hebben het RIVM en de universiteit van Wageningen ruim 2000 tekenbeetmeldingen bestudeerd van Tekenradar.nl.
Verschillen kinderen en volwassen
Er blijken grote verschillen te zitten in waar de teken toeslaan bij volwassen, en de plekken op het lichaam waar kinderen vaak gebeten worden. Bij kinderen blijken de beestjes veel vaker, dan verwacht toe te slaan op het hoofd en de nek dan tot nu toe bekend was. Maar liefst 32 procent van alle tekenbeten zijn bij hen op die plek, terwijl bij volwassen maar drie procent van de tekenbeken op het hoofd of de nek zitten. Bij een tekenbeet denk je misschien aan het bos of de heide, maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Ongeveer dertig procent van de gemelde tekenbeten werd namelijk in de tuin opgelopen, zegt Tekenmelder.
Lees ook:
Mijn verhaal: ‘Ik verloor mijn zoon door een tekenbeet’
Ziekte van Lyme
Heb je een tekenbeet, dan is het essentieel dat je deze zo snel mogelijk verwijderd. Dat verkleint de kans op de ziekte van Lyme, die ontstaat door de Borrelia burgdorferi-bacterie, wat ongeveer één op de vijf teken bij zich draagt. Meestal ontstaat er bij zo’n besmetting een vlek of kring rondom de plek van de tekenbeet; houdt dit dus goed in de gaten. Als je er snel bij bent, kan de ziekte van Lyme vaak bestreden worden met antibiotica. Op lange termijn krijg je soms andere huidklachten, zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten.
8500 tekenbeten
Via Tekenradar.nl zijn in 2020 zo’n 8500 tekenbeten gemeld. Ruim 1200 daarvan waren in juni, de maand die traditioneel gezien het hoogtepunt van het tekenseizoen is. Deze aantallen waren hoger dan ooit: sinds de oprichting van de Tekenradar werden niet zulke hoge cijfers gezien. De meeste tekenbeten blijken voor te komen in Gelderland en Utrecht, terwijl in Zeeland en Flevoland juist maar weinig meldingen gedaan worden. Als we kijken naar per hoofd van de bevolking, worden de meeste tekenbeten gemeld in Drenthe (112 per 100.000 inwoners), gevolgd door Groningen (54 per 100.000 inwoners). De minste kwamen voor in Zuid-Holland.
Bron | NOS
Beeld | Getty Images