Onderzoekers: ‘Coronavirus eist net iets meer levens dan zware griepgolf’
Door het coronavirus overlijden op korte termijn waarschijnlijk iets meer Nederlanders dan tijdens de zware griepgolf van twee jaar geleden. Dat zeggen onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).
Maar de demografen zeggen daarbij ook dat de impact van het coronavirus op langere termijn “aanzienlijk groter” zal zijn dan die van een griepgolf.
Coronavirus vs. griepgolf
Onderzoekers Peter Ekamper en Fanny Janssen van het NIDI schrijven in hun ‘voorlopige balans’ dat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus zal oplopen tot ongeveer 9760 mensen. Daarbij gaan de onderzoekers ervan uit dat het aantal sterfgevallen blijft dalen in de komende weken. Ze zeggen ook dat dat alleen mogelijk zal zijn als Nederland erin slaagt het aantal besmettingen te beperken. We moeten de maatregelen voorlopig dus aanhouden en blijven opvolgen. Als de trend zo doorzet, komt het aantal overledenen aan het coronavirus net iets hoger te liggen dan tijdens de griepgolf. In de winter van 2017-2018 overleden er 9400 mensen door de heftige griep.
Kortere levensverwachting
De onderzoekers verwachten dat de uitbraak van het coronavirus de levensverwachting van mannen ongeveer 200 dagen korter maakt. Daardoor worden zij gemiddeld net onder de 80 jaar oud. Vrouwen leven volgens de nieuwste prognose gemiddeld 160 dagen korter, en worden net iets ouder dan 83 jaar.
Lees ook: Janine (22) is verpleegkundige op een corona-afdeling: ‘Patiënten zijn vaak erg bang’
Andere cijfers
In de berekeningen gaan de onderzoekers niet uit van de sterftecijfers die het RIVM bekendmaakt, maar van de ‘oversterfte’ die het CBS rapporteert. Dat cijfer geeft volgens hen een beter beeld, omdat lang niet alle mensen met het virus ook getest worden. Uit die cijfers blijkt dat er tot en met 18 april ongeveer 7500 mensen meer zijn overleden dan normaal in deze periode. Toch is er nog veel onduidelijkheid over het verloop van het coronavirus. Een tweede sterftepiek is volgens de onderzoekers dan ook zeker nog niet volledig uit te sluiten. Ook is het nog onduidelijk hoe het op de langere termijn met herstellende coronapatiënten zal gaan. Als hun gezondheid blijvend slechter is, kunnen zij op jongere leeftijd overlijden.
'Sterftebespoedigingseffect'
Aan de andere kant is er ook nog het 'sterftebespoedigingseffect': het virus loopt vooral vaak fataal af voor mensen die al ernstig ziek of op hogere leeftijd zijn. Zonder de uitbraak van het coronavirus waren veel van hen waarschijnlijk niet veel later overleden. In de periode na de zware griepepidemie van 2017/2018 zagen onderzoekers juist minder mensen overleden dan normaal. Dat zou met de coronapandemie ook zo kunnen uitpakken, maar dat is niet met zekerheid te zeggen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | ZorgNu
Beeld | iStock