Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: kwart van Nederlanders heeft spijt van koopwoning (en dít is waarom)

Een huis koop je niet zomaar. Toch heeft maar liefst een kwart van de Nederlanders achteraf spijt van hun koopwoning.

Dit blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl, een platform voor vastgoeddata.

Spijt van koopwoning

Ruim duizend Nederlanders met een koopwoning vulden de enquête in. Ze hebben vooral spijt van de prijs die ze voor hun huis hebben betaald. Een tiende baalt van het prijskaartje waarvoor ze zijn gezwicht. Vooral Drentse deelnemers: 21 procent voelt dit zo. Ook 19 procent van de Noord-Hollanders geeft aan achteraf niet tevreden te zijn met hun aankoop. Kopers in Groningen komen het meest tevreden uit de bus.

Concessies doen

Uit het onderzoek blijkt ook dat we door de krappe woningmarkt anno 2020 steeds meer concessies doen wat betreft onze woonwensen. Een op de tien ondervraagden vindt namelijk dat het huis beter aansluit op de voorkeur van hun partner dan op hun eigen wensen. Ook dit zorgt voor ontevredenheid. Voor zeven procent van de ondervraagde huisbezitters is dit de reden dat ze spijt hebben van hun koopwoning.

Huis > relatie

Een andere opvallende uitkomst: voor zeven procent van de ondervraagde kopers, is een koopwoning de reden dat hun relatie nog standhoudt. Hierbij gaat het vooral om een jonge doelgroep, tot veertig jaar. 35 procent vreest zijn of haar partner niet uit te kunnen kopen als de relatie strandt. Terwijl het straks makkelijker wordt om je huis te houden na een scheiding.

Kortom: zeker in deze tijd zijn overhaaste beslissingen qua koophuis begrijpelijk, maar niet verstandig. Twijfel je bij de aankoop een huis? Dan kan een aankoopmakelaar je misschien goed helpen. Wil je je huis juist verkopen, het liefst met overwaarde? Voeg dan dít aan je badkamer toe.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden