Margriet logo
null Beeld

Nieuw onderzoek toont nogmaals het belang van handen wassen

Mocht je vandaag de dag nog steeds twijfelen of het wassen van je handen écht helpt om het coronavirus te bestrijden, dan hebben wij belangrijk nieuws voor je: Japanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat het coronavirus vijf keer langer op de huid van mensen overleeft dan enig ander griepvirus.

Volgens de onderzoekers is het wassen van je handen daarom écht heel belangrijk.

Virus binnen 15 seconden uitgeschakeld

Waar een griepvirus 1,8 uur op je huid blijft ‘leven’, kan het coronavirus maar liefst negen uur op je huid overleven. De kans dat je het coronavirus overdraagt via huidcontact is dan ook een stuk groter dan dat je het griepvirus overdraagt, zo stellen de Japanse onderzoekers. Zij onderzochten de overlevingsduur van Covid-19 op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus werden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol was gebruikt, iets dat ook in handgels zit.

Belang van handen wassen

Het is daarom ontzettend belangrijk dat je meerdere keren per dag je handen wast óf schoonmaakt met desinfecterende handgel. Hoe langer het coronavirus op je huid blijft leven, des te groter de kans is op verspreiding. “Handhygiene kan dat risico verminderen,” aldus de onderzoekers. De studie onderschrijft daarmee het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het regelmatig en zorgvuldig wassen van de handen.

Lees ook: Koud of warm water? Híermee kun je het beste je handen wassen

Hoe moet het ook alweer?

Om het coronavirus te kunnen bestrijden, is het wel belangrijk dat dat je handen op de juiste manier wast. Wrijf je handen altijd goed in met zeep, vergeet je vingertoppen niet en wrijf ook tussen je vingertoppen goed in met zeep. Was minimaal twintig seconden lang je handen en spoel ze vervolgens af en droog ze met een schone handdoek of papieren doekjes. Vergeet ook niet om je vingers te drogen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar

2020!

Help jij ons winnen? Stem

dan snel!

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

d

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden