Margriet logo
null Beeld

Nederlandse vlag mag eenmalig hele dag halfstok op 4 mei

Overal in Nederland hangt de vlag vandaag, op 4 mei, van zonsopgang tot zonsondergang halfstok vanwege de dodenherdenking. Door het coronavirus ziet de Nationale Herdenking er dit jaar anders uit, en daarom zijn ook de vlaginstructies aangepast.

Normaal gesproken hangt de Nederlandse vlag alleen ’s avonds vanaf 18 uur tot zonsondergang halfstok, als eerbetoon en blijk van respect voor de doden tijdens de oorlog. Dit jaar riep het Nationaal Comité 4 en 5 mei op om van zonsopkomt (om 6.03 ’s ochtends) tot zonsondergang (vanavond om 21.02) de vlag halfstok buiten te hangen.

4 mei thuis herdenken

Het vlagbeleid is aangepast omdat herdenken er dit jaar door het coronavirus heel anders uitziet dan anders, en voornamelijk vanuit huis gebeurd. Om 20.00 uur is heel Nederland twee minuten stil, vanuit huis. Om toch een gevoel van saamhorigheid te creëren heeft het Nationaal Comité muzikanten opgeroepen om 19.58 uur het traditionele taptoesignaal te spelen. Na de twee minuten stilte klinkt het eerste couplet van het Wilhelmus, dat iedereen vanuit huis kan meezingen.

Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, waar normaal duizenden mensen aanwezig zijn, gaat dit jaar door zonder publiek. Alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en comitévoorzitter Gerdi Verbeet zullen aanwezig zijn. De koning zal een toespraak houden, en samen met koningin Máxima, een krans leggen bij het Nationaal Monument.

Lees ook: Wil (82): ‘Ondanks de akelige oorlog heb ik ook veel liefde en vriendschap gevoeld in die tijd’

5 mei

Ook Bevrijdingsdag, morgen op 5 mei, zal er dit jaar anders uitzien. De veertien Bevrijdingsfestivals kunnen door het coronavirus niet doorgaan, maar toch staan we wel stil bij 75 jaar vrijheid. De vlag mag van zonsopkomst tot zonsondergang in de top van de mast gehangen worden. Traditiegetrouw wordt 5 mei afgesloten met het speciale 5 mei-concert, maar dat zal dit jaar in aangepaste versie plaatsvinden. In plaats van op de grachten, maakt de NOS, samen met het Nationaal Comité, een uitzending vanuit de foyer in theater Carré. Onder andere Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut treden op, begeleid door het Metropole Orkest.

Herdenkingsposter

Heb je geen vlag maar wil je wél meedoen met het herdenken vandaag, en het vieren van de vrijheid morgen? Dan kun je gratis de speciale herdenkingsposter downloaden en deze voor je raam hangen op 4 en 5 mei.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden