Nederlanders krijgen vaker kanker dan andere EU-inwoners
Nederlanders blijken opvallend vaker kanker te krijgen dan inwoners van andere EU-landen. Alleen in Ierland en Denemarken ligt het aantal kankerdiagnoses hoger, wat betekent dat Nederland in de EU op de derde plek staat.
Dit zegt het Integraal Kankercentrum Nederland
(IKNL) op basis van cijfers die de Europese commissie heeft laten verzamelen.
Vaker longkanker
Dat Nederlanders vaker kanker krijgen, komt door verschillen in leefgewoonten en genetische kenmerken. Zo kent Nederland bijvoorbeeld relatief veel gevallen van longkanker. Iets wat volgens het IKNL te maken heeft met de emancipatiegolf in de jaren 70, waardoor in Nederland meer vrouwen roken dan in andere landen. “Dat zie je in meer landen waar de emancipatie relatief snel ging", zo vertelt Otto Visser van het IKNL in het NOS Radio 1 Journaal. “In Denemarken waren in de jaren 70 en 80 ook veel vrouwelijke rokers en dat land staat ook in de top 3.”
Lees ook: Minder diagnoses van borstkanker in Nederland sinds het coronavirus
Vaker melanomen
Darmkanker, borstkanker en melanomen komen ook vaker in Nederland voor dan op in andere Europese landen. Waarom er in Nederland vaker darmkanker en borstkanker voorkomt, is onduidelijk. Bij melanomen speelt in ieder geval mee dat veel Nederlanders een lichte huid hebben, waardoor ze sneller verbranden in de zon. Ook het sterftecijfer door kanker blijkt in Nederland hoger te liggen dan in andere EU-landen, maar de verschillen zijn op dit gebied wel kleiner. Visser: “De overlevingskansen zijn in Nederland iets beter dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat kan te maken hebben met betere zorg voor kankerpatiënten.” Zo worden diagnoses hier vroeger gesteld en zijn behandelingen vaak effectiever.
Jongere generaties en huidkanker
Er is overigens ook goed nieuws. Bij jongere generaties is het aantal gevallen van huidkanker namelijk stabiel, zo ziet Visser. “Wat dat betreft is de goede weg ingeslagen, maar of dat betekent dat we ook Europees beter gaan scoren, is maar de vraag, omdat ook andere landen het gedrag aanpassen.”
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | NOS
Beeld | iStock