Margriet logo
Nederland staat op de vijfde plaats van gelukkigste landen: hier worden we gelukkig van Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nederland staat op de vijfde plaats van gelukkigste landen: hier worden we gelukkig van

Elk jaar wordt onderzoek gedaan naar ons geluk. Volgens het World Happiness Report 2023 zijn de Finnen voor het zesde jaar op rij de gelukkigste mensen ter wereld. Nederland staat, net als vorig jaar, op de vijfde plek. Waar worden we gelukkig van?

Jaarlijks stellen wetenschappers uit de Verenigde Staten het World Happiness Report op. Dit doen ze aan de hand van enquêtes die zijn afgenomen door het Gallup Institute. Over een periode van drie jaar kijken zij onder meer naar hoe burgers zich voelen, de sociale steun die ze bij elkaar vinden, de corruptie binnen hun regering, hun fysieke en mentale gezondheid en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

De onderzoekers stellen dat het door mensen gevoelde geluk ‘opmerkelijk veerkrachtig’ is gebleken tijdens de coronapandemie. De wereldwijde gemiddelden zijn in de laatste drie onderzochte jaren, 2020 tot en met 2022, net zo hoog als de gemiddelden in de periode 2017 tot en met 2019 van voor de pandemie.

Waar worden we gelukkig van?

Misschien ken je het gezegde ‘geluk zit in de kleine dingen’ wel. Uit Brits onderzoek onder drieduizend mensen blijkt dat we inderdaad gelukkig kunnen worden van kleine dingen. In 2019, een paar jaar na het eerste onderzoek, werd de studie nog een keer uitgevoerd onder tweeduizend mensen. De resultaten verschillen iets, maar er zijn nog steeds veel overeenkomsten. In 2011 werden we het gelukkigst van slapen in een net verschoond bed, mensen die je bedanken of een willekeurige aardige daad van een vreemde. Onverwacht geld vinden stond op de derde plek. In 2019 werden we het gelukkigst van het winnen van de loterij, op vakantie gaan en het vinden van vijf euro in je broekzak.

Andere dingen waar we volgens het onderzoek gelukkig van worden, zijn lange zomers, een hele nacht doorslapen, iets gratis krijgen, geld terugkrijgen van de Belastingdienst, vroeg met pensioen kunnen, voor altijd een goede huid hebben, realiseren dat je te veel voor je energierekening hebt betaald (en dus geld terugkrijgt) en een trein met genoeg vrije zitplekken.

Ongelukkig door streven naar geluk

Onze mooie plek in de top tien van het World Happiness Report is niet alleen maar positief. Zo vertelde postdoctorale onderzoeker Egon Dejonckheere van KU Leuven ons vorig jaar dat streven naar geluk ons juist ongelukkige gevoelens kan brengen. “Vandaag de dag heerst echt het idee dat we constant gelukkig moeten zijn,” vertelt Egon. “We mogen ons geen moment verdrietig, eenzaam of somber voelen.” Dat komt onder meer doordat een maatschappelijke norm gecommuniceerd wordt. Via sociale media, maar ook in boeken. En wat dacht je van een gesprek met vrienden? “We zeggen heel snel tegen elkaar: ‘Hou maar op met klagen, probeer het positief in te zien’. Terwijl als jij daar zit met verdriet en frustratie, dan heb je weinig aan het advies ‘don’t worry be happy’.” Wil je het hele interview met de onderzoeker lezen? Kijk dan hier: Onderzoek toont aan dat het constant streven naar geluk averechts werkt.

Een geluksvogel worden

Geluk kun je vinden in de kleine dingen, maar je kunt het ook aantrekken. Hoe fijn: geluk hebben is geen kwestie van toeval, je kunt het gewoon leren. Een positieve instelling helpt je bijvoorbeeld een heel eind op weg. En wat dacht je van pro-actief zijn? Benieuwd hoe je gelukkiger kunt worden? Lees dan: Geluk hebben kun je leren: met déze 7 tips word jij ook een geluksvogel.

Bron | ANP

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden