Margriet logo
null Beeld

Nachtwacht op tournee: Rijksmuseum stuurt kopie schilderij naar verpleeghuizen

Culturele uitjes zijn deze zomer lastiger; vooral voor veel ouderen zit een bezoekje aan een museum er voorlopig even niet in. Daar heeft het Rijksmuseum iets op bedacht: ze brengen de Nachtwacht gewoon naar de mensen toe.

Een levensgrote kopie van het bekende schilderij van Rembrandt is begonnen aan een tour langs dertig verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland.

Levensgrote Nachtwacht

De levensgrote Nachtwacht die nu door het land toert is een afdruk van de hoogste resolutie foto die gemaakt is van het wereldberoemde schilderij. Iedere millimeter van deze kopie komt direct overeen met de échte Nachtwacht. Net als het echte schilderij is ook deze variant enorm groot: 379 centimeter hoog en maar liefst 453 centimeter breed. Door met deze kopie van de Nachtwacht een bezoekje te brengen aan de ouderen hoopt het museum hen een hart onder de riem te steken tijdens de pandemie.

Rondleiding en workshop

Niet alleen wordt het schilderij op een centrale plek in het verpleeg- of verzorgingstehuis geplaatst, ook biedt het Rijksmuseum een ware ‘rondleiding’ en workshop aan om het 'museumbezoek' in het tehuis zo leuk mogelijk te maken. Natuurlijk wordt daarbij rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen en de gezondheid van bewoners. Op die manier kan iedere bewoner op een veilige manier genieten van de Nachtwacht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Amsterdam

Woensdag is de Nachtwacht op zijn eerste bestemming aangekomen: de hal van het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. De bewoners van dit huis kunnen een week lang volop genieten van het kunstwerk, voor deze weer naar het volgende tehuis doorreist om daar senioren te vermaken.

Bron | Rijksmuseum

Beeld | Janiek Dam voor Rijksmueseum

null Beeld

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden