Margriet logo
null Beeld Redactie.
Beeld Redactie.

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

MT15 M15 LKL Beeld

Net verschenen

Een leven lang samen?

Roman | De 83-jarige Margaret Atwood wordt beschouwd als de grande dame van de Canadese literatuur. Haar miljoenenpubliek werd nog eens uitgebreid door de succesvolle tv-bewerking van haar roman The handmaid’s tale. In haar nieuwe boek Besjes in het bos duikt Atwood in familierelaties en wat het betekent om een leven lang samen te zijn. Een prachtboek over huwelijk, verlies en herinnering.
€ 25,99 (Prometheus).

Voor ons dagelijks brood

Non-fictie | Journaliste Bianca Bartels dook voor Brood op de plank in haar eigen familiegeschiedenis: drie generaties bakkers die zich elke ochtend in alle vroegte in het zweet werkten om de klanten te voorzien van vers brood. Bartels vertelt mooi over het ambacht, de broodhypes en het bedenken van nieuwe producten, maar ook over de concurrentie van supermarkten, de winkelsluitingswetten en een verdrietige gedwongen sluiting.
€ 24,99 (NieuwAmsterdam).

Onheil in de Vinexwijk

Thriller | In de fijne thriller Vinex van Bernice Berkleef, strijkt het hippe stel Simone en Hein neer in een nieuwbouwwijk. Het opwindende Amsterdam dat ze achter zich hebben gelaten voldeed niet aan hun toegenomen behoefte aan rust, ruimte en natuur, vertellen ze hun nieuwe buren. Niet lang na hun komst bekruipt de buurt een steeds unheimischer gevoel. En dat is niet onterecht…
€ 19,99 (The House of Books).

null Beeld
null Beeld

Karina Schaapman

Elke week vragen wij een bekende Nederlander naar zijn of haar favoriete lees-, kijk- en luistertip. Deze keer ex-politica en schrijfster Karina Schaapman.

Boek:Gesmolten van Oswald Schwirtz. En ik ben gek op fotoboeken, bijvoorbeeld die van Nan Goldin.”

Muziek: “Toen Eli (Content, kunstenaar en Karina’s grote liefde, red.) stierf, draaiden we muziek van Miles Davis. Prachtig, maar daar kan ik nog niet naar luisteren. Verder ben ik een groot fan van Bob Dylan.”

Film: “Bijna alle films van Fellini en Woody Allen. Markante regisseurs, die films maakten die vaak een aaneenrijging van situaties en gebeurtenissen zijn.”

Podcast:De castraten, een podcast over de geschiedenis van de castraatzangers en hun vaak tragische levens. Ik luister ook vaak naar de geschiedenispodcasts van de Belgische omroep (klara.be).”

null Beeld
null Beeld

3x nu in de bioscoop

Stoute ouders

Diane Keaton, Richard Gere, Susan Sarandon en William H. Macy spelen in deze romantische komedie de ouders van het jonge stel Allen en Michelle. Bij het eerste diner samen blijken de ouders elkaar al te kennen. Ze bedriegen hun echtgenoten namelijk al een tijdje, met elkaar! Dat houden ze graag verborgen voor hun kinderen.
Maybe I do, nu in de bioscoop.

Een wonder in Limburg

In een Zuid-Limburgs grensdorp is een wonder gebeurd; er is een huilend Mariabeeld aangetroffen. Om vast te stellen of het echt een wonder is, komt de sceptische priester Filippo (Michele Riondino) in opdracht van het Vaticaan naar Limburg om het beeld te onderzoeken. Daar stuit hij op een grimmige gemeenschap. Onder anderen met Raymond Thiry.
De man uit Rome, nu in de bioscoop.

Moeder zoekt gerechtigheid

In 1955 werd de veertienjarige Afro-Amerikaan Emmett Till (Jalyn Hall) vermoord in Mississippi. Hij was daar op familiebezoek en is op brute wijze gelyncht. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van zijn moeder en activiste Mamie Till-Mobley (Danielle Deadwyler) die op zoek gaat naar gerechtigheid voor haar zoon.
Till, nu in de bioscoop.

null Beeld
null Beeld

Album

U2 én Krezip

Binnenkort moet Krezip het stellen zonder hun eigen drummer. Hij – Bram van den Berg – werd namelijk gevraagd om tijdelijk bij U2 te komen spelen. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Bram is wel gewoon te horen op het nieuwe studioalbum van de band. Hierop staan onder meer de eerder uitgebrachte singles Make it a memory (duet met Danny Vera), Ready for more en de nieuwste single In the water.
Krezip, Any day now, verkrijgbaar vanaf 7 april.

TV

Eindelijk weer met mensen

Na drie edities zonder publiek mogen er op Witte Donderdag eindelijk weer toeschouwers aanwezig zijn tijdens The Passion. Het evenement rond het bekende, grote, witte kruis, vindt deze dertiende keer plaats in Harlingen, met als centrale punt de Nieuwe Willemshaven. De hoofdrollen zijn voor onder meer Sinan Eroglu (Jezus), Marlijn Weerdenburg (Maria), Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus) en Anita Witzier (verslaggever).
The Passion, 6 april om 20.30 uur op NPO 1.

null Beeld
null Beeld

3x Vrouwenleven

 1. Over een nieuw begin
  In dit eerste deel van een op ware feiten berustend familie-epos vluchten de Joodse journalist Wilhelm en zijn bruid Almah in 1931 vanuit Wenen naar de Dominicaanse Republiek.
  De ontwortelden door Catherine Bardon € 24,99 (Mozaiek).
 2. Over een jeugd in Spanje onder dictator Franco
  Amalia de Tena schetst raak, maar ook met humor een (deels autobiografisch) portret van haar heftige jeugd in Zuid-Spanje onder het regime van dictator Franco.
  Jij krijgt van mij een wit paard cadeau € 22,99 (Ambo|Anthos).
 3. Over belangrijke vrouwen die in de schaduw bleven
  Dit boek is een monument voor de ‘onzichtbare’ vrouwen Alma Bimmermann, Elly Berkhout, Sylvia Brandt Buys en Lili Veenman, wier werk voor de Nederlandse letteren, journalistiek en film onderbelicht bleef.
  Alma’s dochters door Jutta Chorus € 26,99 (Pluim).

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Heleen Spanjaard & Ernest MarxRedactie.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden