Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mogen opa en oma weer oppassen nu de maatregelen zijn versoepeld?

Deze week werd bekend dat thuiswonende 70-plussers weer bezoek mogen ontvangen. Uiteraard wel met de nodige maatregelen. Een verademing voor ouderen! En niet alleen voor de ouderen zelf, maar ook voor hun kinderen, kleinkinderen en andere geliefden. Betekent dit ook dat opa's en oma's weer mogen oppassen op kun kleinkinderen?

Daar kan beter nog even mee gewacht worden, zegt Aura Timen van het RIVM tegen NOS.

Opa en oma als oppas is brug te ver

Na de meivakantie is het volgens het RIVM veilig genoeg om je kinderen weer naar de basisschool en kinderopvang te brengen. Verder zullen we toch nog even geduld moeten hebben, want gebruik maken van de oppasdiensten van opa en oma is volgens Aura Timen een brug te ver.

Risico

Het is nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn met ouderen boven de zeventig jaar. Uiteindelijk heeft het risico niet te maken met of je opa of oma bent, maar met de leeftijd. Aura Timen: “Boven de zeventig begint het risico voor covid-19 vele malen hoger te worden dan onder de zeventig. We willen voorkomen dat alle sluizen opengaan, terwijl we net hebben besloten om de scholen open te stellen. Laten we eerst eens kijken wat dat betekent voor de verspreiding van het virus.”

Oppassen is niet verboden

Immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) verwacht dat het nog wel even zal duren voor oppassen weer veilig kan. Er is volgens haar toch echt een medicijn, vaccin of groepsimmuniteit nodig. Volgens Van Egmond is het virus nog zo nieuw, dat niemand zeker weet welke rol kinderen hebben bij het verspreiden van het virus.

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) is iets milder en geeft aan dat er geen algemeen verbod is voor opa's en oma's om op hun kleinkinderen te passen. Mensen wordt gevraagd om deze afweging zelf en zorgvuldig te maken. Het advies is wel om anderhalve meter afstand te houden en maximaal drie bezoekers per keer te ontvangen, omdat opa's en oma's net zo goed anderen kunnen besmetten.

Veranderende rol van opa en oma

In veel gevallen is de rol van opa en oma veranderd door de coronacrisis. Het is niet meer vanzelfsprekend om op bezoek te gaan of dagelijks op te kunnen passen. Logisch dat kleinkinderen zich zorgen maken, en misschien helemaal niet snappen waarom ze opa en oma even niet mogen zien.

Volgens het NJI moet je wel eerlijk blijven en waar mogelijk angst wegnemen. Blijf praten met je kinderen en houd contact met opa en oma. Geef kinderen praktische tips zodat ze iets leuks voor opa en oma kunnen doen: videofilmpjes opnemen, knutselen, beeldbellen tijdens het eten of samen online spelletjes spelen. Wees creatief!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, NJI

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden