Mensen doneerden plasma voor ontwikkeling coronamedicijn, hoe staat het daarmee?
Ongeveer een jaar geleden doneerden duizenden ex-coronapatiënten hun bloed, zodat het plasma gebruikt kon worden om een mogelijk medicijn tegen Covid-19 te ontwikkelen. Is dat inmiddels al gelukt of loopt het anders?
Hans Zaaijer, hoogleraar infectieziekten en microbiologie, vertelt aan De Telegraaf dat het plan is mislukt. Maar, dat betekent niet dat het voor niets is geweest.
Donatie plasma
"Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat vroege toediening van plasma-antilichamen geen invloed heeft op het bestrijden van Covid-19 bij hoogrisicogroepen zoals de ouderen, de obese mensen en de longpatiënten." Het valt Zaaijer tegen dat het weinig tot niets doet, want de hoop was er om de sterfte in bejaardenhuizen tegen te gaan bij nieuwe corona-uitbraken door antistoffen toe te dienen voordat mensen besmet waren.
Dit is inmiddels niet meer relevant. "Ik heb er wel ideeën over waarom het niet werkt. Er zijn drie mogelijkheden: misschien gaven we de antilichamen niet vroeg genoeg in het ziekteproces, misschien gaven we te weinig of misschien trekt het virus zich niets aan van de antistoffen. Ik zou daar nog wel nader onderzoek naar willen doen.”
Niet voor niets
Toch is de donatie van alle bloeddonoren, 35.000 om precies te zijn, zeker niet voor niets. De plasma is namelijk ook bedoeld voor mensen die zelf geen antistoffen kunnen aanmaken en soms chronisch Covid-19 hebben, zoals patiënten met leukemie of een orgaantransplantatie. Voorlopige onderzoeken hiervoor lijken wél hoopgevend.
Mocht dit na vervolgonderzoek toch óók minder blijken te werken, dan is de bloeddonatie nog steeds niet voor niets. "Donorbloed en ook bloedplasma zijn nuttige en kostbare giften. In de hele wereld is daarvan een tekort. Van tevoren hebben we gezegd dat we de donaties nooit zullen weggooien."
Bron | De Telegraaf
Beeld | Getty Images