Maag Lever Darm Stichting pleit voor lagere leeftijd darmkankeronderzoek
De Maag Lever Darm Stichting pleit voor een lagere leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor het landelijke darmkankeronderzoek. Dit bevolkingsonderzoek spoort in Nederland duizenden gevallen van darmkanker op en weet zo één op de drie gerelateerde sterfgevallen te voorkomen.
Om het bevolkingsonderzoek nog succesvoller te maken, pleit de Maag Lever Darm Stichting samen met artsen voor het vervroegen van de deelnameleeftijd naar 50 jaar.
Voldoende capaciteit
Dat is in lijn met Europese richtlijnen, levert gezondheidswinst op en is relatief eenvoudig in te voeren. Het onderzoek bestaat in ons land uit een ontlastingstest. Als er dan sporen van bloed worden gevonden, wordt de patiënt doorgestuurd voor een coloscopie, een kijkonderzoek. Volgens dr. Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, is er geen reden om de leeftijd níet te verlagen. "Bij de invoering van het bevolkingsonderzoek is van de Europese richtlijn afgeweken. Belangrijke reden daarvoor was dat destijds de capaciteit van de coloscopiecentra onvoldoende was om ook de groep van 50- tot 55-jarigen te screenen. Doordat er extra artsen en verpleegkundigen zijn opgeleid kunnen we de extra coloscopieën nu echter goed aan. Alle reden om nu de leeftijdsgrens te verlagen."
Coloscopieën
Prof. dr. Evelien Dekker, verbonden aan het Amsterdam UMC, onderschrijft haar collega: "We zijn het bevolkingsonderzoek in 2014 gestart met een wat beperkte leeftijdscategorie, omdat we zeer veel extra coloscopieën verwachtten. Nu loopt het bevolkingsonderzoek heel goed. We weten daarnaast dat de gezondheidswinst er ook voor de leeftijdsgroep 50 tot 55 jaar zal zijn. Uitbreiding is dus mogelijk én wenselijk."
Lees ook:
Total body scan: heeft het zin om te checken of je iets mankeert?
Darmonderzoek groot succes
Van 2014 tot en met 2019 zijn alle Nederlanders tussen de 55 en 74 jaar door het RIVM uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Volgens Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, is het onderzoek een groot succes. "Vijf jaar na invoering kunnen we spreken van een groot succes. Met een deelnamegraad van 72 procent is Nederland internationaal koploper deelname bevolkingsonderzoek, zijn er duizenden gevallen van darmkanker opgespoord en is er veel onnodig leed voorkomen. Dat komt omdat er een goed lopend bevolkingsonderzoek is. Wat ons betreft de ideale basis om vroege opsporing nog effectiever te maken."
Optimaliseer en verlaag leeftijd
Volgens Tool zijn er meerdere mogelijkheden om het programma nog effectiever te maken. "Een van die mogelijkheden is de leeftijdsgrens te verlagen naar 50 jaar. Op basis van eerdere onderzoeken blijkt dat daarmee meer mensen met darmkanker worden opgespoord en iedere persoon bij wie we er op tijd bij kunnen zijn telt. Daarnaast zijn de kosten voor een ontlastingstest waarmee nu darmkanker wordt opgespoord relatief laag."
Darmkanker voorkomen
Volgens een onderzoek van de stichting vindt 80 procent van de Nederlanders het een prima idee om de leeftijd naar 50 jaar te verlagen. In 2018 kregen meer dan 14.000 mensen de diagnose darmkanker; dagelijks zijn dat 40 mensen. Zo'n 56 procent van de gevallen betrof het een man. Dat jaar overleden er 5038 mensen aan de ziekte. Dat zijn 14 doden per dag. Het bevolkingsonderzoek werd in 2014 ingevoerd. Het RIVM verwacht dat in de toekomst één op de drie sterfgevallen voorkomen kan worden, en één op de vijf kankers eerder wordt opgespoord.
Het is nu aan de Gezondheidsraad om het verzoek om leeftijdsverlaging bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neer te leggen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Maag Lever Darm Stichting
Beeld | iStock