Margriet logo
Luisteren maar: na veertig jaar is het nieuwe album van ABBA er eindelijk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Luisteren maar: na veertig jaar is het nieuwe album van ABBA er eindelijk

ABBA-fans kunnen hun geluk niet op, want na veertig jaar is het nieuwe album van de Zweedse popgroep er nu eindelijk. Vannacht kwam Voyage uit, ABBA’s definitieve afscheidsalbum.

En die is ouderwets genieten (onderaan dit artikel kun je luisteren!).

Comeback ABBA

Na hun album The Visitors in 1981, gingen Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Anni-Frid Lyngstad uit elkaar. Maar dat betekende nog niet het definitieve einde van ABBA, blijkt veertig jaar later. Al die decennia bleef hun muziek razend populair, onder elke generatie. En nu is Voyage, hun comeback en tegelijkertijd échte afscheidsalbum, de kers op de taart. “Bedankt voor het wachten”, zeggen de vier nu.

Oh, de nostalgie

In september bracht ABBA al twee nummers van hun nieuwe album uit: I Still Have Faith In You en Don’t Shut Me Down. Nu zijn de in totaal tien volledige nummers van Voyage te beluisteren. En die vallen goed in de smaak. De doorgewinterde fans hoeven niet bang te zijn voor een soort moderne versie van ABBA. Nee hoor, Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid zijn trouw gebleven aan hun bekende sound. Dus reken maar op nostalgie.

Lees ook:
10 x de onbekendste maar geweldigste liedjes van ABBA

‘Goede muziek is voor altijd’

Zoals het gerenommeerde muziektijdschrift Rolling Stone schrijft: “Voyage weerspiegelt hoe ver deze vier hebben gereisd, zowel muzikaal als emotioneel. (…) In plaats van trends na te jagen, houden ze vast aan het klassieke geluid dat ze jaren geleden hebben geperfectioneerd, het geluid dat sindsdien de moderne pop is blijven beïnvloeden. Zoals ze ooit zelf zongen (in Waterloo, red.), herhaalt het geschiedenisboek op de plank zich altijd.”

Björn zegt daar zelf over tegen de Volkskrant: “We hebben precies gedaan wat we wilden doen en als dat ouderwets klinkt, dan is dat maar zo. Bovendien, ouderwets is zo’n negatieve term, alsof oude muziek niet goed zou kunnen zijn. Neem Beethoven, is hij ouderwets? Goede muziek is voor altijd, het blijft bij ons.”

Lees ook:
Een echte Dancing Queen: déze ABBA-zangeres is ook een prinses

Hologramconcerten

Bij een nieuw album hoort ook een reeks concerten, vond ABBA. Die komt er dan ook, in Londen. De kaartverkoop begint dinsdag en kaartjes kosten 21 pond (zo’n 24,50 euro) per stuk. Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid treden daar overigens niet in levenden lijve op: er zullen hologrammen van ze te zien zijn. Kaartjes kopen voor ABBA in Londen? Zó pak je dat aan.

Nieuwe album van ABBA beluisteren

Je kunt het album hieronder beluisteren. En, wat is jouw favoriete nummer?

Bron | Spotify, Rolling Stone, de Volkskrant
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden