Margriet logo
null Beeld Getty Images/Vetta
Beeld Getty Images/Vetta

Lenny: ‘Vrije tijd heb ik nauwelijks, maar ik blijf zorgen voor mijn ouders’

-In samenwerking met VGZ-

Klaarstaan voor een ander: dat doen we allemaal weleens. Doe je dat elke dag, dan eist dat best wat van je. Als je mantelzorger bent bijvoorbeeld, zoals Lenny.

Haar moeder heeft al jaren Alzheimer. Lenny: "Ze woont nog thuis, samen met mijn vader. Hij is ver in de tachtig, maar zorgt zo goed als hij kan voor haar. Hij kookt, doet de was en houdt haar overdag bezig. Alleen thuis blijven kan mijn moeder niet meer. Ook ’s nachts spookt ze soms door het huis, en moet hij eruit om haar terug naar bed te brengen."

De boodschappen & de was

"Om mijn vader, die op zijn oude dag ook ineens mantelzorger is, te ontlasten spring ik vaak bij. Ik wip na of voor mijn werk even langs, doe de boodschappen, neem de vuile was mee naar huis en breng eten langs. Acht jaar geleden deed ik dat af en toe, nu ben ik er elke dag. Soms wel twee keer. Het is puzzelen met mijn tijd en mijn sociale leven, maar het voelt als vanzelfsprekend om dit voor mijn ouders te doen."

Zorgvrijwilliger vs mantelzorger

Misschien herken je je in wat Lenny doet, maar zorg je voor iemand met wie je een minder intense (emotionele) band hebt of doe je dat op een meer onregelmatige basis. Dan ben je wellicht een zorgvrijwilliger. Het verschil tussen een mantelzorger en iemand die op vrijwillige basis zorg verleent? Check dit lijstje hieronder. Handig om te weten waar jij onder valt, want als mantelzorger kun je namelijk hulp krijgen van je zorgverzekering, afhankelijk van hoe je verzekerd bent.

Checklist

  • Als mantelzorger zorg je langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende dierbare.
  • Minstens acht uur per week.
  • Je kiest niet voor dat zorgen, het overkomt je door de emotionele band die je met diegene hebt.
  • Je kunt er ook niet zomaar mee stoppen.
  • Sommige mantelzorgers zorgen 24 uur per dag en doen ook verpleegkundige handelingen.
  • Ben je vrijwilliger, dan kíes je ervoor om te zorgen en hoeveel uren je dat doet.
  • Als je met het vrijwilligerswerk start, is er (nog) geen emotionele band.
  • Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en doen geen verpleegkundige handelingen.

Adempauze nodig?

Steeds meer (jonge) vrouwen zijn mantelzorger. Dat kan zwaar zijn. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dat kan. De zorgadviseur beantwoordt vragen, neemt regelwerk uit handen en vraagt vervangende mantelzorg aan. Deze kan tot wel vijftien dagen vergoed worden, afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt.

null Beeld
Redactie MargrietGetty Images/Vetta

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden