Lekker lang weekend voor de boeg, maar wat vieren we ook alweer met Pinksteren?
Na Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaart is het dit weekend Pinksteren. Voor veel mensen betekent dat door de vrije maandag vooral een lekker lang weekend. Maar wat vieren we eigenlijk met Pinksteren?
En waarom hebben we een Eerste én een Tweede Pinksterdag?
Pinksteren vieren
Al eeuwenlang vieren we Pinksteren. Om erachter te komen wat we precies vieren gaan we terug naar de betekenis van het woord. Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekostè. Dit betekent vijftig. Vandaar dat Pinksteren ook de vijftigste dag na Eerste Paasdag wordt gevierd. Daarnaast valt dit altijd op de tiende dag na Hemelvaart. Tijdens Pinksteren herdenken we het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen én het ontstaan van de christelijke kerk.
Het neerdalen van de Heilige Geest
Op Eerste Pinksterdag vieren we dus het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen. Maar wat betekent dat? Het neerdalen komt van het moment dat Jezus op Hemelvaart voorgoed naar de hemel vertrok. Hij beloofde zijn leerlingen dat hij hen niet in de steek zou laten.
Tien dagen later, op Eerste Pinksterdag dus, zaten de gelovigen samen in een huis, toen ze stormgeluiden hoorden en vlammen boven hun hoofd zagen. Zo werden zij allemaal vervuld van de Heilige Geest.
Lees ook: Wat betekenen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag ook alweer?
Het ontstaan van de christelijke kerk
Volgens de Bijbel leverde het neerdalen van de Heilige Geest veel verbazing op bij de inwoners van Jeruzalem. Ze hoorden allemaal in hun eigen taal de apostelen spreken over ‘Gods grote daden’. Dit moment overtuigde drieduizend mensen om zich die dag nog aan te sluiten bij de kerk. Daarom wordt Eerste Pinksterdag ook gezien als het ontstaan van de christelijke kerk.
Overgenomen uit het Jodendom
De viering van Pinksteren is overgenomen uit het joodse Wekenfeest, ook wel Sjavoeot genoemd. In het Jodendom wordt hiermee herdacht dat God op de berg van Sinaï de Tien Geboden aan Mozes gaf. De Christenen zagen in het joodse Wekenfeest veel overeenkomsten met het neerdalen van de Heilige Geeft en besloot deze feestdag over te nemen.
Tweede en Derde Pinksterdag
Het feest rondom het neerdalen van de Heilige Geest en het ontstaan van de christelijke kerk werd zo groots gevierd dat het nog dagen aanhield. In de vijftiende eeuw werd er daarom zelfs nog een derde Pinksterdag, pinksterdrie, gevierd. Tegenwoordig houden we het toch maar bij twee.
Bron | Quest
Beeld | Getty Images