Margriet logo
null Beeld

Last van kerststress? 4 tips!

Of het leven niet al hectisch genoeg is, staan nu ook de feestdagen voor de deur. Hoe kun je toch zonder stress van deze periode genieten? Monique Lutz is personal organizer en geeft onder andere de workshop Weg met decemberstress. Ze geeft vier tips voor een relaxte Kerst.

1 Bedenk wat je écht graag doet

"Waarom zou je Kerst altijd moeten vieren zoals voorgaande jaren? Gek genoeg denken we er vaak niet eens over na dat het ook anders kan. Zelfs wat de kerstboom betreft zien we maar twee mogelijkheden: een echte of een kunstboom. Maar je kunt ook géén boom neerzetten. Of knip een grote boom uit een stuk karton en plak hem op de muur en laat hem versieren door je kinderen. We zijn gewend om binnen kaders te denken, maar er zijn meer opties.

Om jezelf los te wrikken kun je het volgende spelletje doen. Schrijf op een groot vel papier het woord Kerst. Laat iedereen in het gezin vrijuit associëren. Welke woorden komen in je op? Als je er een aantal hebt opgeschreven, voeg je vervolgens steeds twee woorden samen op op nieuwe ideeën te komen. Samenzijn en natuur worden bijvoorbeeld: strandwandeling. Zo kun je al associërend ontdekken wat je graag zou willen doen. Door eigen wensen te volgen, krijg je veel meer zin in de feestdagen én in de voorbereidingen."

2 Begin op tijd

"Zelf heb ik altijd een voorraad kerstkaarten liggen. Vóór Sinterklaas heb ik in elk geval de adressen al geschreven. Ook een handige tip, eet van tevoren de koelkast en vriezer leeg. Dan heb je sowieso ruimte om de kerstboodschappen op te bergen. Als je twee weken van tevoren weet wat je wilt eten, kun je bovendien de lang houdbare spullen alvast inslaan. En organiseer je een etentje voor een aantal mensen? Overleg waar ze zin in hebben en vraag of zij ook iets willen klaarmaken. Waarom zou je alles alleen doen?"

3 Denk vooruit

"Maak van tevoren een lijst met dingen waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je dat je wordt overvallen door de mededeling dat er op de school van je kind een kerstontbijt wordt georganiseerd. Dat had je natuurlijk al kunnen verzinnen. Zet ook die dingen erop waar je vorig jaar niet aan had gedacht, bijvoorbeeld: tijd vrijmaken om een kerstoutfit te kopen. Kom je toch nog voor verassingen te staan? Zet het meteen op de lijst voor volgend jaar."

4 Maak je niet te druk

"Wat wil je liever, dat mensen roepen hoe fantastisch je het allemaal hebt georganiseerd en hoe geweldig je huis eruitziet, of dat het gezellig is en het eten lekker smaakt? Gelukkig zie ik om me heen dat steeds meer vrouwen ervan doordrongen raken dat het niet zo ingewikkeld en groots hoeft te zijn. 'Goed' is soms gewoon goed genoeg."

Meer lezen?

Wil je vol goede moed de Kerst beleven? In Margriet 49 vind je een dossier met nog meer tips hoe je bruisend van energie kan genieten van deze sfeervolle periode! Bestel dit nummer online via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden