Margriet logo
Kopen zonder kijken team Beeld RTL/Tom Cornelissen
Beeld RTL/Tom Cornelissen

Kopen zonder kijken: wijnen, wijnen, wijnen en het teruggevonden zusje van Roos

Deze keer in Kopen zonder kijken hebben we het onofficiële zusje van Roos en een wijnkoelkast in de hoofdrol. Eindelijk weer een veelbewogen aflevering van Kopen zonder kijken. Al vond Margiet’s Suzanne, woonprogramma-adept, de aflevering dit keer wel een beetje neigen naar Ballenbingo.

We gaan deze keer een huis kopen met de 30-jarige Quirine en de 29-jarige Hein. Momenteel huren ze samen een appartement in hartje De Pijp in Amsterdam. Maar Hein heeft als Brabander eigenlijk nooit kunnen aarden in de stad. Daarom wil het stel terug naar hun roots en kopen in Vught. Als echte Brabantse Bourgondiërs willen ze vooral weer dat gevoel van vroeger. En daar hoort niet bij dat je je wijnvoorraad in je fietsenberging moet stallen, ergens in de kelder van je huurappartement, naast je golftas.

Borrelen

Quirine en Hein willen het liefst verhuizen naar een karakteristieke jaren dertigwoning (kruis maar af!) met minimaal drie slaapkamers, een open keuken en een tuin. Maar vanuit Amsterdam is het lastig huizen kijken zoveel kilometers verderop. En qua wensen zitten ze ook niet helemaal op dezelfde lijn. Waar Hein (Heino voor intimi) gaat voor zoveel mogelijk vierkante meters op basis van het budget, droomt Quirine (Q voor intimi) vooral van karakter. En een goede “stammtisch” waar ze gezellig kunnen “borrrrelen”. Hier thuis kunnen we niet goed thuisbrengen waar Quirine haar accent precies vandaan heeft, maar Roos hád zomaar haar zus kunnen zijn. Just saying.

Janken

Eenmaal bij Alex en Bob krijgt vooral Quirine de spreekwoordelijke deksel op haar neus. Twee keer zelfs. Bob zegt letterlijk: “Wil je die jaren dertig woning? Dan kan ik niks meer voor je betekenen.” Alex zegt het nog maar even duidelijker, mocht ze de boodschap nog niet begrepen hebben: “Die jaren dertig woning gaat hem niet worden. En instapklaar ook niet.” Quirine probeert het nieuws nog enigszins te incasseren, maar aan haar gezicht te zien kan ze wel janken. Ondertussen gaat het op het moodboard van Hein vooral om wijn, wijn, wijn, grote ovens en een keuken. Hier thuis kunnen we daar wel wat mee!

All-in

Ook Hein en Quirine krijgen de concessieklok mee naar huis: binnen 56 dagen moet het gepiept zijn, anders komt Alex aanbellen en moeten er straffe keuzes worden gemaakt. Ze willen, om mee te beginnen, 100 vierkante meter met 3 slaapkamers en een tuin in bepaalde wijken in Vught of St. Michielsgestel. Met een budget van € 450.000. En daar gaat Alex dan ook in eerste instantie mee aan de slag. Maar als de concessieklok gestaag verder tikt, krijgen Q en Heino het al vrij snel benauwd. En zo blijken ze plotseling toch nog € 50.000 extra op tafel te kunnen leggen. Nou ja! Waarom deden ze dat niet eerder, vragen we ons hier thuis af?! Na zes seizoenen Kopen zonder kijken weet je inmiddels dat er geen dubbeltjesplekken meer zijn voor de eerste rang. Maar goed, Heino en Quirine gaan dus all-in. En hopen dat het nu lukt.

Alex heeft beet!

Maar dan loopt na bijna twee maanden in spanning toch de concessieklok af en is er geen huis. Hein gaat vast koffie zetten, want hij weet: er moet gepraat worden. Alex komt langs en is lekker streng. Er moeten concessies worden gedaan, mensen. Het idee van een hoekhuis wordt losgelaten, en dat geeft Alex nieuw materiaal om mee te werken. Prompt heeft hij beet. Het gaat om een tussenwoning met open haard en vier slaapkamers in Vught. Hun voorkeursplaats!

Klei-tinten

Tijdens de puzzelrit leer je de kandidaten pas echt goed kennen. Dan is de spanning eraf en zijn ze in opperbeste stemming. Zo blijkt Heino opeens heerlijk droge humor te hebben en is Q vooral heel positief. Helemaal als drie dagen later bij de onthulling de blinddoek af mag en blijkt dat hun huis in Vught staat. En dan is het ook nog hun voorkeurshuis! Er zijn overal tranen van geluk. Dat vinden we hier thuis heel zoet.

Na een rekensommetje van Martijn komen we er als kijker achter dat Bob nog € 60.000 over heeft om te verbouwen. Maar voor Bob is dat niet genoeg om al zijn plannen te realiseren. Dus gaat hij weer bellen voor budget (vinkje!). Q en Heino gooien de spaarpot om en geven Bob € 20.000 extra. Dat gaat voornamelijk naar een uitbouw, een nieuwe achterpui, trapbekleding en een nieuwe keuken. Roos gaat ondertussen voor een Afrikaans Lodge-gevoel met een grote open keuken en een tafel met veel stoelen, in kleitinten en beige.

Corona

Terwijl Bob belt met de aannemer die corona heeft - en zweet of hij de verbouwing wel op tijd afkrijgt - zijn Heino en Q ondertussen in opperbeste stemming. Thuis konden we de Bingo kaarten er alwéér bijpakken, want je raadt het niet: Quirine blijkt zwanger! En het wordt een jongen. Roos mag dus een babykamer stylen. Dat doet ze deze keer niet in een kast, en dat alleen al is 100 procent winst deze aflevering.

Bij de onthulling zijn Q en Heino daarom ook super blij. We horen “Oh wow!”, “Heerlijk!” “Geweldig!” En: “Holy moly”. Helemaal als Roos niet de wijnkast, maar de Heinkast presenteert: de klimaatkast voor de teerbeminde flesjes. Q en Heino zijn ontzettend blij met hun nieuwe huis. “Roos heeft onze moodboards zo goed doorgevoerd en zo goed naar onze wensen geluisterd. Dus het voelt echt als thuiskomen.” Hein: “Heel erg bedankt voor deze droom die is uitgekomen. Het is fantastisch geworden.” En dan is het eindelijk tijd om te ‘borrrrelen’, want dat er geproost mag worden, is duidelijk.

Nynke KooyRTL/Tom Cornelissen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden