Margriet logo
Kindertrauma’s werken anders uit bij vrouwen dan bij mannen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kindertrauma’s werken anders uit bij vrouwen dan bij mannen

Trauma’s uit de kindertijd hebben een verschillende invloed op mannen en vrouwen. Zo hebben vrouwen die kampen met psychische problemen in het latere leven, vaker te maken gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun kindertijd. Bij mannen zijn psychische klachten eerder het gevolg van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun jeugd.

Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM). De onderzoekers presenteerden de uitkomsten zondag tijdens de European Congress of Psychiatry in Parijs.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden de gegevens van 791 vrijwilligers over trauma’s uit hun jeugdjaren onderzocht. Deze analyse werd gedaan door een internationaal team van onderzoekers uit Nederland, Turkije, Italië, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De vrijwilligers werden ook getest op actuele psychische problemen. Denk bijvoorbeeld aan fobieën, depressies of angsten. Door middel van deze gegevens konden de onderzoekers het soort jeugdtrauma associëren met de symptomen die de persoon als volwassene laat zien.

Mannen en vrouwen

De onderzoekers concludeerden dat mannen en vrouwen ernstige gevolgen ondervinden van emotionele mishandeling in hun jeugd. Toch is dit verband ongeveer twee keer zo sterk bij vrouwen dan bij mannen. Als het gaat om fysieke en emotionele verwaarlozing in de kindertijd, konden de onderzoekers dat wel in verband brengen met latere psychische problemen bij mannen en niet bij vrouwen. Trauma’s uit de kindertijd werken dus anders uit bij vrouwen dan bij mannen.

Patiëntgerichte inzet van behandelingen

Volgens de Universiteit Maastricht was het al langer bekend dat kindertrauma’s een risicofactor zijn voor veel psychiatrische stoornissen. Maar dat die zich verschillend uiten bij mannen en vrouwen was nog niet zo bekend. Deze uitkomst kan volgens mede-onderzoeker en hoogleraar psychiatrie aan de UM, Bart Rutten, bijdragen aan behandelingen. Hij vertelt dat het waardevol kan zijn voor het onderzoek naar mechanismen van veerkracht en kwetsbaarheid. “Op termijn gaat dat zeker van belang zijn voor een meer patiëntgerichte inzet van behandelingen.”

Bron | ANP

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden