Margriet logo
null Beeld

Kijktip: Margriet in jarenzestig-reportage ‘Ondersteboven’

KIJKTIP: Ondersteboven over de rol van de vrouw: Van Man Vrouw Maatschappij tot Margriet

Zaterdag 16 april 2016, 20.30 uur, NPO 2

In Ondersteboven - Nederland in de jaren 60, de geweldige documentaireserie van NTR en VPRO over de roerige jaren zestig, is zaterdag de schijnwerper gericht op de veranderende positie van de vrouw. En daar hoort natuurlijk Margriet bij.

In deze aflevering, getiteld The woman in your life is you, zien we de persoonlijke verhalen van Inez van Eijk en Marijke Kuyper van Man Vrouw Maatschappij, maar ook van de eerste nieuwslezeres van Nederland Eugènie Herlaar en van Margriet-redacteur Annick Visser.

Margriet en de emancipatie

Tienermeisjes dromen van een toekomst als stewardess of fotomodel. En sommigen worden dat ook, maar altijd maar even. Want het voorland is een plek achter het aanrecht en de kinderwagen. Totdat de onvrede wordt opgeschreven door Joke Kool-Smit, en de pil gezinsplanning mogelijk maakt. De actiegroep Man Vrouw Maatschappij verkondigt samen met Dolle Mina de bevrijding van de vrouw. En Margriet volgt nauwgezet iedere stap in deze emancipatie.

Kees van Kooten leidt als 'beschouwer' van de serie de aflevering in en is de voice-over.

Kijk jij ook ?

Meer jaren zestig

De video-beelden van de jaren zestig zijn om te smullen. Nog meer zien? Op www.jarenzestig.nl is een interactief videomuseum te bezoeken. In dit museum laten acht ‘curatoren’ hun kijk op de jaren zestig zien, onder wie Fred de la Bretonière, Yvonne Keuls en Jacco Gardner.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden