Margriet logo
null Beeld

‘Je naam bepaalt je identiteit’: weet jij wat je voornaam betekent?

Je naam hoort bij je. De een draagt hem met trots, de ander is er minder blij mee. Ben je nieuwsgierig naar wat je voornaam betekent, waar de naam vandaan komt en wanneer-ie in de mode raakte? Vanaf nu kun je dat opzoeken in het Van Dale voornamenboek.

Volgens de makers is de betekenis best belangrijk…

Identiteit

"Je naam bepaalt voor een groot gedeelte je identiteit," zegt Heidi Aalbrecht. Samen met een collega onderzocht ze voor Van Dale waar de meest voorkomende namen in Nederland vandaan komen. "De namen die in het boek staan, hebben zich allemaal bewezen. Ze zijn hier al een tijd in gebruik en er moeten op dit moment zeker mensen zo heten." Het woordenboek bevat voornamelijk westerse namen, maar de populairste Afrikaanse, Chinese en Arabische namen staan er ook in.

Aanstaande ouders

Heidi denkt dat dit woordenboek heel handig zal zijn voor aanstaande ouders. "Je wilt je kind natuurlijk geen naam geven die een betekenis heeft waar je niets bij voelt. Al weet je nooit of de naam overeenkomt met het karakter dat je kind krijgt." Maar de betekenis van een naam niet het eerste waar jonge ouders over nadenken, aldus namendeskundige Gerrit Bloothooft. "Wanneer een naam echt een negatieve betekenis heeft, wordt-ie misschien vermeden. Maar behalve jijzelf onthoudt niemand de betekenis van je voornaam." Volgens Bloothooft is de belangrijkste reden om voor een naam te kiezen dat-ie in de omgeving past.

Verkeerd uitgesproken voornaam

De naam die je hebt gekregen, zegt dus meer over je ouders dan over jou als kind. "Het verraadt uit welke omgeving, cultuur en sociale klasse je komt. Zo blijkt dat ouders uit een hogere sociale klasse vaak kiezen voor traditionele Hollandse of Franse voornamen, zoals Sophie en Camille. Bij lager opgeleiden zijn Amerikaanse en Spaanse namen juist populair."

Je naam is vaak belangrijk voor je. Heel logisch, vindt Gerrit: "Je naam is onderdeel van je identiteit. Daarom vinden we het ook zo vervelend als iemand 'm verkeerd uitspreekt of fout spelt."

Het Van Dale voornamenboek is nu te koop als fysiek boek. Je kunt je naam ook online opzoeken in de voornamenbank van het Meertens Instituut.

Betekenis van de populairste namen in Nederland

Voor jongens

  1. Noah. Van het Hebreeuwse Noach. Het betekent rust of troost.
  2. Sem. Van het Hebreeuwse Shem. Het betekent naam, goede reputatie en aanzien.
  3. Lucas. Latijnse vorm van het Griekse Loukanos. Dat betekent 'afkomstig uit Lucania'. Een regio in het zuiden van Italië.

Voor meisjes

  1. Emma. Van de Germaanse god Irmin. Dat betekent groots, verheven, allesomvattend.
  2. Tess. In het Engels een koosnaam voor Theresa. Betekent prooi, jagen, warmte en zomer.
  3. Sophie. Komt van het Griekse en Latijnse Sophia en betekent wijsheid.

Bron: RTL nieuws

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden