Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm Premium
Beeld Getty Images/EyeEm Premium

Houd de dief: hortensia’s worden uit tuinen gestolen (en daar is een opmerkelijke reden voor)

Heb jij hortensia's in je tuin staan? Velen met je, want de bloemen zijn werkelijk prachtig. Maar het gebeurt meer dan eens dat iemand ze zomaar uit een tuin jat. Achter die gestolen hortensia's blijkt een opmerkelijke reden te zitten.

Het is namelijk niet alleen omdat ze zo mooi zijn.

Gestolen hortensia's

Er worden de afgelopen tijd meerdere gevallen van hortensiaroof gemeld, bericht het AD. Zoals bij een familie in Houten, die de dief op de beveiligingscamera aan de overkant van de straat kon zien. Hij stapte op de vroege zaterdagochtend van zijn scooter, groef twee witte hortensia's uit de aarde, stopte ze in een tas of doos en ging ervandoor. Daar moet het wel een kleine hortensiaplant voor zijn geweest. Maar anderen knippen de bloemen van grotere exemplaren van de plant ook af. Wie doet zoiets nou?

Hortensia-wiet

Een hortensia heb je al voor zo'n vijftien tot twintig euro, maar er zijn zelfs exemplaren vanaf zes euro. Over het algemeen geen bedrag waarvoor je diep in de buidel moet tasten, dus waarom zou je het dan stelen? Een mogelijke andere verklaring van de gestolen hortensia's uit tuinen, is volgens het AD de mythe dat de knoppen van de plant in gedroogde vorm als een soort wiet gerookt kunnen worden. De hortensia zou dus ideaal zijn als een goedkope joint. Maar het brengt een groot gezondheidsrisico met zich mee, waarschuwt een hortensiakweker en het Trimbos-instituut voor verslavingszorg de krant.

Levensgevaarlijk

"Je hebt heel veel verschillende soorten hortensia's en je hebt maar één bolhortensia waarin een hallucinerende stof schijnt te zitten", legt hortensiakweker Andries van der Woerd uit. Je moet maar net weten welke dat is. Maar let op: er zit ook blauwzuur in en dat is een hartstikke giftige stof. Dus áls het je lukt high te worden, heb je daarna nog minstens drie dagen stevige pijn in je buik. Dat hoop ik ook, want dan doet zo iemand het nooit meer." Het Trimbos-instituut vult aan: "De risico’s zijn klachten als misselijkheid, maagpijn, braken en diarree. Door het roken of kauwen wordt er bovendien cyanide aangemaakt. Dat kan zelfs een acute hartstilstand of (blijvende) verlammingsverschijnselen veroorzaken." In het ergste geval leidt het dus tot de dood.

Voorkomen dat je hortensia's gestolen worden? Dan kun je ze toch het best in je achtertuin plaatsen. Je kunt je namelijk verder niet verzekeren voor diefstal van planten uit je tuin. Alleen voor tuinmeubelen, vlaggenstokken en wasgoed.

Bron | AD

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images/EyeEm Premium

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden