Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hormonale migraine: zo herken je het en dít kun je eraan doen

In Nederland

hebben zo’n 500.000 vrouwen last van hormonale migraine. Wat zijn de symptomen van

deze vorm van migraine, en hoe kan het behandeld worden?

Hormonale migraine is vaak lastig

te behandelen: het reageert niet altijd goed op gebruikelijke migrainemedicatie.

Hormonale migraine

Hormonale migraine wordt ook wel menstruele migraine genoemd: het begint op de eerste dag van de menstruatie (of twee dagen ervoor of erna), en houdt vier tot 72 uur aan. Gynaecoloog dr. Ingrid Pinas, werkzaam bij het Zelfstandig Behandel Centrum FeM-poli, vertelt ons dat hormonale migraine niet alleen voorkomt rondom de menstruatie, maar dat dit een breder begrip is. “Deze migraine treedt op na de eisprong, tijdens de pilstopweek, na een zwangerschap of miskraam, na het stoppen met borstvoeding en in de overgang. De oorzaak ligt vooral aan een grotere gevoeligheid voor de daling van de oestrogeenspiegels in het bloed.”

Symptomen

Bij hormonale migraine begint de hoofdpijn dus vaak rondom de menstruatie, maar kunnen de aanvallen ook op andere momenten in de cyclus ontstaan. De hoofdpijn wordt vaak omschreven als heftig bonzend of kloppend, met pijn vooral aan één kant van het hoofd. Ook komt er vaak misselijkheid bij kijken, net als overgevoeligheid voor licht, geluid of geuren. Een hormonale migraineaanval houdt meestal zo’n vier tot 72 uur aan wanneer het onbehandeld is, maar dit kan ook langer zijn.

Lees ook

Deze opvallende dingen kunnen de trigger zijn voor migraine

Behandeling hormonale migraine

Hormonale migraine is vaak lastig te bestrijden, en reageert niet altijd op de gebruikelijke migrainemedicatie die bij de reguliere vorm van migraine gebruikt wordt. “Middelen als paracetamol, Naproxen, ibuprofen en Triptanen kunnen een migraineaanval tegengaan. De ene keer werkt paracetamol beter, de andere keer ibuprofen of een combinatie van pillen”, zegt Pinas.

Ze raadt af om meer dan vijftien pijnstillers per maand te gebruiken, dat kan namelijk juist hoofdpijn uitlokken. Als je meer dan dat nodig hebt, dan kan een preventieve behandeling nodig zijn om aanvallen van hormonale migraine te voorkomen. Pinas: “Dat betekent dagelijks medicijnen innemen om minder hoofdpijn te hebben. Voor vrouwen die tijdens de pilstopweek last hebben van migraine is het overslaan van de stopweek het proberen waard. Bij veel vrouwen helpt dat.” Er wordt vaak gedacht dat het overslaan van een stopweek schadelijk is, maar dat klopt volgens de gynaecoloog niet.

Overgang

Misschien denk je dat hormonale migraine af zal nemen tijdens de overgang, maar dat is helaas niet per se zo. Bij vrouwen die in de overgang raken, kunnen de hormonale migraineaanvallen zelfs toenemen. Dat komt onder andere doordat er in die periode vaker wisselingen zijn in de oestrogeenspiegels, en dat zijn juist de veroorzakers van deze vorm van hoofdpijn. Ook hierbij kan volgens Pinas het overslaan van de pilstopweek voor vrouwen onder de vijftig een oplossing zijn.

Hormoontherapie

Als je de pil niet (meer) slikt, is hormoontherapie ook te overwegen, vooral als opvliegers samengaan met de migraineaanvallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hormoonbehandeling voor de opvliegers ook zorgt voor minder hoofdpijn. Hormoontherapie is soms omstreden, maar volgens Pinas is dat niet nodig: “Zolang vrouwen met overgangsklachten met deze behandeling starten voordat ze zestig zijn, kan dat meestal geen kwaad. Wacht niet te lang, want als de klachten meer dan tien jaar voortduren, kan hormoontherapie minder gunstig uitpakken.”

Wel raadt ze aan eerst langs de huisarts te gaan voor een lichamelijk onderzoek, en daarbij ook je bloeddruk te laten controleren. “Middelen tegen hoge bloeddruk kunnen namelijk ook goed helpen tegen de migraineaanvallen”, zegt ze.

Bronnen | Gezondheidsplein, Care For Women

Tekst interview | Marte van Santen

Beeld | iStock

null Beeld

Het interview met gynaecoloog dr. Ingrid Pinas verscheen eerder in Margriet 2018-21. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden