Margriet logo
null Beeld

Hoe voorkom je dat je te veel rood staat?

Nooit meer in de min. In nijpende situaties is het handig dat je even rood kunt staan. Maar liever voorkom je dat. Annemarie van Gaal vertelt hóé.

"Je hebt mensen met geld en mensen die rijk zijn!" - Coco Chanel

ZORG VOOR MEER INZICHT

Heb je geen idee waar je je geld elke maand aan uitgeeft? Houd dan een kasboek bij waarin je consequent alle inkomsten en uitgaven schrijft. Het is belangrijk om te weten wat je maandelijks kwijt bent aan kostenposten als woonlasten, eten en drinken, vervoer, kleding en gezondheid. Naast inzicht in je uitgaven is het net zo belangrijk om te weten wat er binnenkomt. Schrijf dit ook op en bereken wat je per maand overhoudt.

UIT DE LENGTE OF UIT DE BREEDTE

Kom je structureel geld tekort, dan is het verstandig om uitgaven uit te stellen, te bezuinigen of te proberen om je inkomsten te vergroten, door bijvoorbeeld meer te werken.

AANVULLEN MET SPAARGELD

Probeer je roodstand in te lopen. Wanneer je spaargeld hebt, kun je daarmee je betaalrekening aanvullen.

STA JE WEL GEOORLOOFD ROOD?

Heb je geen afspraken met je bank gemaakt over rood staan op je betaalrekening en sta je toch in het rood? Dan sta je ongeoorloofd rood. Dit kan nog veel duurder zijn dan rood staan met toestemming. Check dus hoe je dit bij jouw bank hebt geregeld en stel zo nodig een limiet vast.

SMS- OF E-MAILALERT

Je bank kan een sms of e-mail sturen wanneer je saldo onder een bepaalde grens komt. Je kunt dit meestal zelf instellen via internetbankieren. Neem anders contact op met je bank.

ROOD STAAN OPZEGGEN

Wil je niet meer in de verleiding komen om te veel geld uit te geven? Pas dan je roodstand limiet aan of zeg de mogelijkheid tot rood staan op.

null Beeld

Dit komt uit Margriet 43, lees hier online te bestellen. Tekst: Annemarie van Gaal

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Word lid van de Margriet nieuwsbrief.

Lifehacks om jouw leven makkelijker en goedkoper te maken:

7 tips om meer grip op je geld te krijgen

Strijken? Gebruik aluminiumfolie!

Wil je een cadeautje toch wat ‘eigen’ maken? Knutsel er gemakkelijk een prachtig geschenkdoosje omheen. Hoe? Dat zie je in deze duidelijke video:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden