Margriet logo
Hoe ga jij besparen? 'Ik roep dat ik het wereldrecord Kort Douchen heb' Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe ga jij besparen? ‘Ik roep altijd dat ik het wereldrecord Kort Douchen op mijn naam heb staan’

Benzine, gas en elektriciteit, de dagelijkse boodschappen… Prijzen van veel producten zijn aanzienlijk gestegen en ook het komende jaar gaat het leven flink duurder worden. Wat doe je om te besparen?

Veel van ons proberen met kleine veranderingen toch wat euro’s te besparen.

Hogere prijzen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedraagt de inflatie in Nederland 2,7 procent. Diverse levensmiddelenfabrikanten hebben de laatste maanden ook al aangekondigd dat hun producten duurder worden. Onder meer Unilever en PepsiCo hebben gezegd dat ze de prijzen moeten verhogen om de kostenstijging te kunnen compenseren. Het gaat om onder meer pindakaas, chips en cola. De prijsstijgingen zijn een direct gevolg van de duurdere grondstoffen en productieprocessen. Deze worden deels doorberekend aan de consument, waardoor wij dus meer betalen.

Dit zeggen experts

Hoe komt het eigenlijk dat de prijzen zo stijgen? Dat ligt aan verschillende factoren, zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Door een stijging van de olie- en gasprijzen wordt niet alleen het maken van producten duurder, maar ook het vervoer. Dat laatste in mindere mate, maar Nederland haalt veel producten uit het buitenland. Dus alles bij elkaar is de prijsstijging wel serieus.”

Besparen kan dus essentieel zijn voor velen. Je denkt dan misschien aan dingen als de gas- of energierekening, maar volgens NIBUD-woordvoerder Max Vermeer zijn er ook minder duidelijke kostenposten. In het Algemeen dagblad zegt hij: “Impulsaankopen zijn ongemerkt een hoge kostenpost. Als je krap bij kas zit is het slim om één of hooguit twee keer naar de supermarkt te gaan. Dan voorkom je ook de impulsaankopen.”

Zo besparen jullie

Wat doen jullie om in deze dure tijd wat te besparen? We vroegen het op onze facebookpagina.

Lezeres Anne van Kooij heeft inmiddels een goed systeem om te zorgen dat íedereen in de familie kort doucht: “Ik roep altijd dat ik het wereldrecord Kort Douchen op mijn naam heb staan. Daarmee jut ik de kinderen op om niet te lanterfanten onder de douche, maar snel inzepen en afspoelen.”

Selma van Dijk laat weten dat ze de verwarming wat eerder uitzet. “Als ik ’s avonds mijn dekentje erbij pak, draai ik meteen de verwarming uit. Ik lig toch lekker warm. En het scheelt twee uurtjes een gloeiende verwarming.” Ilona van D. laat weten dat ze vooral op haar energierekening let, bij het besparen. “Apparaten laat ik niet meer in de stand-byfunctie sluimeren. En ik haal altijd alle stekkers uit stopcontacten als ik ze niet gebruik. Zo verklein je ook meteen het brandgevaar.”

Marjet de Graaf heeft het meal preppen helemaal ontdekt. “En dat scheelt behoorlijk in het boodschappenbudget.” Voor boodschappen vertrekt lezeres Sandra van Doorn liever naar Duitsland. “We combineren dat met familie-bezoek en tanken goedkoper.”

Tekst | Annemarie van Looij
Bron | de Volkskrant, nu.nl, Algemeen Dagblad
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden