Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hè? Luistert je telefoon je nou af of is er iets anders aan de hand?

Stel je voor: je spreekt met je beste vriendin af en jullie bespreken op een terrasje haar nieuwste aankoop: een bril op sterkte. Je vraagt je hardop af of jij er ook eentje nodig hebt, maar besluit hier verder nog even niks mee te doen. Wanneer je 's avonds met je tablet op de bank door Facebook of Instagram scrolt, valt je oog op een advertentie van een brillenmerk met een assortiment brillen op sterkte. 'Hè?! Hoe kan dat nou? Luistert mijn telefoon mij af?', denk je verdwaasd.

Nu hebben wij daar niet het sluitende antwoord op, maar we leggen je hieronder uit wat er wellicht aan de hand kan zijn.

Je telefoon volgt je

Helaas, is bovenstaand scenario een realiteit die sommige mensen al eens hebben meegemaakt. Maar hoe werkt dat dan precies? Kun je dan niets meer in het openbaar zeggen zonder dat je wordt afgeluisterd? Dit gevoelige onderwerp heeft wel vaker onder vuur gelegen in de media. Hierdoor hebben verschillende social media kanalen moeten beloven dat zij hun doelgroep niet (kunnen) afluisteren - ook al zouden ze dat misschien wel willen. Het bizarre is dat zij waarschijnlijk al lang technieken gebruiken waardoor ze jou niet eens hóeven af te luisteren. Ze volgen je namelijk al via andere methodes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Facebook Pixel

Eén van die methodes is bijvoorbeeld Facebook Pixel, een technologie ontwikkeld door Facebook zelf, waarbij jouw surf- en scrollgedrag op een website, die gelinkt is aan Facebook, wordt gevolgd. Het werkt zo: bezoek jij één van de miljoenen websites waar Facebook in het verleden een Facebook Pixel op heeft geplaatst, dan wordt alles wat jij op die pagina doet gevolgd. De pixel meet precies hoe lang jij op de pagina zit, waar je langer blijft hangen, wat je in een online winkelmandje gooit en wat je eventueel wel of niet aanschaft.

Vrienden van vrienden

Daarnaast geeft Facebook (en dus ook Instagram) zijn adverteerders de mogelijkheid om niet alleen aan jou, maar ook je vrienden bepaalde advertenties te laten zien. In het bovenstaande geval kan het dus zo zijn dat jouw beste vriendin online informatie over brillen op sterkte heeft gezocht. Facebook weet dat jullie vriendinnen zijn en kan, onder andere door middel van de locatievoorzieningen-instelling op je telefoon, zien dat jullie vandaag bij elkaar (in de buurt) waren. Vandaar dat ze ook jou de brillenadvertentie laten zien.

Daarnaast is er tot nu toe nog geen bewijs dat bepaalde apps of browsers je via je telefoon afluisteren.

Bron | PureWow

Beeld | iStock

Lieke BeemsterboerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden