Margriet logo
null Beeld

Handige checklist: zo shop je veilig op internet

Shoppen op internet kan heel handig zijn, maar er zit ook een risico aan. Voldoet het product aan je verwachtingen en wie garandeert je dat je het product überhaupt wel thuisgestuurd krijgt? De Consumentenbond heeft een handige checklist samengesteld om consumenten te helpen veilig op internet te shoppen.

Update je computer

Updates zijn bedoeld om je computer te beveiligen tegen aanvallen van buitenaf. Zorg er daarom voor dat de software altijd up-to-date is.

Zorg voor een beveiligde wifi-verbinding

Geef ongewenste meekijkers geen kans. Beveilig je wifi-netwerk en shop niet op internet in een café met een open wifi-verbinding.

Pas op voor nepwebshops

Wil je iets kopen op een website die je niet kent? Check de site dan via de shopscan op consuwijzer.nl of op Twitter met #nepshop.

Zoek naar ervaringen

Kijk op klachtenkompas.nl of er klachten binnen zijn gekomen over de betreffende webshop.

Kies een sterk wachtwoord

Bij veel websites moet je een account aanmaken om een bestelling te kunnen plaatsen. Zorg voor een sterk wachtwoord. In dit artikel lees je wat een sterk wachtwoord is en hoe je die bedenkt. De Consumentenbond heeft een advies in deze video:

Let op de keurmerken

Als een webwinkel het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk heeft, belooft de webwinkel een bepaalde service, ook als er iets misgaat bij je bestelling. Een van de voordelen van online shoppen bij een winkel met deze keurmerken is dat je naar een onafhankelijke geschillencommissie kunt stappen als je een geschil hebt met de webwinkel. Voert de webwinkel een keurmerk? Klik dan niet op het keurmerk op de site van de webwinkel. Ga naar de website van het keurmerk en zoek dáár het lid, inclusief bijbehorend(e) domein(en), op.

Check https bij de betaling

Zodra je online wilt afrekenen in een webwinkel moet het webadres in de browserbalk beginnen met ‘https://’. In dat geval is de internetverbinding beveiligd en afgeschermd voor onbevoegden.

Kies een veilig betaalmiddel

Er zijn veel verschillende manieren om je online aankoop te betalen. De manieren lopen uiteen in werking en hebben elk hun eigen risico's, of juist een extra ‘vangnet’ voor als het misgaat. Met iDeal betaal je via de beveiligde webomgeving van je bank, maar kun je (meestal) niet achteraf betalen. Als je betaalt met Paypal heb je aankoopbescherming; je krijgt bijvoorbeeld je geld terug als je je aankoop niet ontvangt. En als je voor Afterpay of een andere manier van achteraf betalen kiest, betaal je pas als je je bestelling ontvangen hebt. Als je de webwinkel niet kent of vertrouwt, betaal dan nooit vooraf via een overschrijving of iDeal. Als je te maken hebt met een nepwebshop, krijg je je geld namelijk niet terug.

tekst: kim haanappel.

null Beeld

Dit is afkomstig uit het dossier over shoppen op internet uit Margriet 17-2016. Je kunt dit nummer nabestellen op tijdschrift365.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden