Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed nieuws: we verspillen steeds minder voedsel (en zó houden we dat vol)

Er zijn wereldwijd afspraken gemaakt dat de hoeveelheid voedselverspilling in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 2015. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, gaat het steeds beter.

We hebben in 2019 namelijk per persoon zeven kilo minder voedsel verspild dan in 2016. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Minder voedsel verspillen

We gooiden dit jaar per persoon gemiddeld 34,3 kilo aan etenswaren weg. In 2016 was dat nog meer dan 41 kilo; best een fors verschil dus. Ook de hoeveelheid vloeibaar voedsel dat we wegspoelden is flink gedaald. In 2016 was dit 56 liter, dit jaar ruim 45 liter. Met name verse producten als brood, zuivel, fruit, groente en aardappelen worden minder weggegooid.

Goed bezig

De verspilling werd voor het eerst onderzocht in 2010. Inmiddels verspillen we 29 procent minder dan negen jaar geleden. Huishoudens zijn dus ontzettend goed bezig. Helaas komt een groot deel van de wereldwijde voedselverspilling ook van fabrikanten, restaurants en supermarkten. Daarom is het gestelde doel nog ver weg.

Tips om minder te verspillen

We kunnen dus nog niet tevreden achteroverleunen. Hoewel een groot deel van de verantwoordelijkheid ook bij bedrijven ligt, kan het geen kwaad als wij nog beter ons best doen een steentje bij te dragen. Het Voedingscentrum geeft tips hoe je zo min mogelijk voedsel kunt verspillen:

  • Check voordat je boodschappen gaat doen je voorraad, zodat je niet onnodig dingen dubbel koopt.
  • Maak een duidelijke planning voor wat je die week wilt eten en koop alleen wat je daarvoor nodig hebt.
  • Kook op maat en gebruik niet te veel pasta of rijst – hoe lastig dat ook is. Houd in je achterhoofd dat rijst ongeveer 2,5 keer groter wordt, en pasta 2 keer groter.
  • Zet de koelkast op de juiste temperatuur (4 °C) en bewaar je voedsel op de juiste manier. Wist je bijvoorbeeld dat komkommers en tomaten niet in de koelkast mogen? Als je een beetje onderzoek doet, kun je alles uiteindelijk een stuk langer bewaren.
  • Gooi restjes niet zomaar weg en bedenk of je er nog iets mee kunt maken. Zo kun je op veel receptenwebsites op ingrediënt zoeken. Heb je nog een halve bloemkool over, zoek dan op recepten met bloemkool. Ook kun je veel gemaakte gerechten invriezen.

Bron | RTL Nieuws, Het Voedingscentrum

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden