Margriet logo
null Beeld

Genieten: vandaag wordt waarschijnlijk opnieuw warmterecord gehaald

Het warme weer van zondag heeft voor een nieuw warmterecord gezorgd: met een temperatuur van 15 graden in De Bilt is het nog nooit zo warm geweest op 21 februari. En volgens weerman Brian Verhoeven van Buienradar is de kans groot dat we ook vandaag weer een warmterecord gaan halen: het belooft namelijk een érg mooie dag te worden.

Op 21 februari 1949 werden er voor het laatst temperaturen gemeten die in de buurt kwamen van de temperaturen gister, het warmterecord stond namelijk op 14,8 graden maar die is nu dus verbroken.

Vandaag mogelijk weer warmterecord

En ook vandaag belooft het een erg mooie dag te worden. Het record van 22 februari staat op 14,5 graden wat destijds in 1990 werd gemeten, maar de kans is volgens Verhoeven groot dat deze vandaag wordt verbroken. “Ik verwacht een maximumtemperatuur van 17 graden in De Bilt. In Limburg kan het nog een graadje warmer worden. Maar 14,5 graden moeten we kunnen redden morgen.”

Lees ook: Verbrand je sneller in de lentezon?

Opwarmen van aarde

Hartstikke lekker natuurlijk, dit mooie weer. Maar het is niet alleen maar positief. “Als je kijkt naar de trend in records zie je dat warmterecords nu regelmatig voorkomen en kouderecords minder vaak. Dat is een signaal dat de aarde aan het opwarmen is,” zo legt Verhoeven uit. Daarnaast is dit plotselinge warme weer ook niet zo prettig voor mensen met hooikoorts. “Als het weer rond deze tijd goed is, gaan met name de hazelaar en de els bloeien. Schud even aan zo'n boom en er komen een hoop pollen vrij.”

“Veel hooikoortspatienten hebben nu al last”

De kans is dan ook groot dat klachten, zoals: een loopneus, branderige ogen en niesbuien weer aan de orde van de dag zijn. “Het is zonnig, warm, er staat een beetje wind en is geen regen om de lucht schoon te spoelen. Optimaal weer voor hooikoorts. Onze pollenradar staat op 5 van 10. De meeste mensen hebben last van grassen, niet van bomen. Maar ik weet dat er nu al mensen zijn die last hebben.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden