Margriet logo
null Beeld

‘Gelijkwaardig ouderschap betekent niet per se co-ouderschap’

Drie vragen aan Mirjam Schoots, familierechtadvocaat en mediator bij de Boorder Schoots Advocaten. 

Het ouderschapsplan kent geen vaste vorm en wordt niet gecontroleerd. Wat is het nut van een ouderschapsplan als het zo vrijblijvend is?

“Het ouderschapsplan voorkomt zeker niet alle problemen die bij een scheiding kunnen voorkomen. De bedoeling van het plan is dat er duidelijkheid ontstaat over hoe ouders gezamenlijk voor hun kinderen blijven zorgen, om zo te voorkomen dat op dit vlak conflicten ontstaan. Het verplichte karakter dwingt ouders om hier in elk geval goed over na te denken. Als het in de praktijk beter blijkt te werken om er toch een andere invulling aan te geven, en beide ouders staan daarachter, dan is dat natuurlijk prima.”

Veel mensen denken dat kinderen vanaf hun twaalfde zelf mogen kiezen bij wie ze gaan wonen. Klopt dat?

“Nee, dat is een misverstand. Kinderen mogen officieel pas beslissen bij wie ze willen wonen als ze achttien zijn. Vanaf hun twaalfde hebben kinderen wel een stem, en de rechter en mediator een hoorplicht. Dat wil zeggen dat zij moeten luisteren naar wat het kind van de situatie vindt en wat zijn wensen zouden zijn. Soms hebben kinderen heel goede ideeën. Dat betekent niet dat een kind altijd zijn zin krijgt, maar wat het zegt moet wel worden meegewogen. Naarmate een kind ouder is, telt zijn mening zwaarder. Tegenwoordig worden ook veel jongere kinderen gehoord, maar dat is niet wettelijk verplicht.”

Ouders kiezen vaker dan vroeger voor co-ouderschap, waarbij ze zich erop beroepen dat ze recht hebben op ‘gelijkwaardig ouderschap’. Maar is co-ouderschap altijd wenselijk?

“Gelijkwaardig ouderschap houdt in dat een kind na de scheiding recht heeft op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. Het gaat er daarbij om dat beide ouders in de tijd die ze met hun kinderen doorbrengen wezenlijk contact moeten kunnen hebben met hun kinderen en kwalitatief goede en waardevolle zorg moeten kunnen bieden. Dat kan in co-ouderschap, maar ook als je bijvoorbeeld een 30/70-verdeling hebt. Als een ouder fulltime werkt, is vijftig procent vaak niet realistisch. En als co-ouderschap - waar veel communicatie bij komt kijken - leidt tot meer onderling conflict, is het onwenselijk voor kinderen.”

Tekst | Deirdre Enthoven

Foto | iStock

Dit is afkomstig uit het dossier ‘Ik wil bij papa wonen’ uit Margriet 2017-24. Je kunt het hele dossier lezen via Blendle. Ook kun je editie 24 nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Ook interessant om te lezen

Wil je wat experimenteren met make-up en een jongere uitstraling krijgen? Bekijk dan onderstaande video waarin beautydeskundige Carmen je uitlegt hoe je die krijgt door te shapen en te stroben. Lees hier welke beautyproducten je nodig hebt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden